La ventada de 2014 manté ferides obertes al Vallès

A dia d’avui ja s’ha treballat en un 85% del bosc afectat | Els seus efectes ha motivat l’associació dels propietaris | La comarca prepara un protocol per afrontar episodis de ventades

09 de desembre del 2017
Operaris talant restes d'arbres a la zona del santuari de La Salut
Operaris talant restes d'arbres a la zona del santuari de La Salut | Norma Vidal
Fa tres anys es va registrar al Vallès un dels episodis de ventades més intensos de les darreres dècades. La seva intensitat va provocar dos morts a Terrassa i milers d’arbres caiguts, uns efectes que avui encara es poden veure en tots els racons de la comarca. La zona més castigada va ser la forestal, que encara avui pateix les conseqüències d’un episodi tan difícil de preveure com de donar-hi resposta.

A Sabadell, el bosc de Can Deu es va endur la pitjor part. Entre el 75 i el 80% dels arbres van ser arrasats, deixant un espectacle dantesc que en res feia recordar el que havia definit el paisatge d'un dels espais de lleure i oci naturals de la ciutat. Arbres caiguts i zones impenetrables cobrien els espais on els camins s'obrien pas entre esbarzers i arbres.  

Un cop realitzades tot un seguit de tasques encaminades a la recuperació del Bosc de Can Deu, passats tres anys de la ventada que va afectar la forest, des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària de l'espai, valoren positivament com s’està desenvolupant la vegetació del bosc, en especial tenint en compte que ha coincidit amb un període de sequera important.
 

Arbres caiguts per la ventada a Sabadell. Foto: Norma Vidal


Roures i pins han suportat bé la sequera mentre que en el cas de les alzines, hi ha zones on part de les més joves s’han assecat les parts aèries però mantenen les arrels que els han permès rebrotar a la tardor.

L’any 2018 es continuaran programant actuacions al bosc tant des del vessant participatiu, amb noves jornades que tornaran al mes de febrer, com de manteniment general i de seguiment de la regeneració que ens permetin seguint vetllant per la recuperació de la massa forestal.
 
Regeneració natural del bosc

Pel que fa a les zones de regeneració natural del bosc de Can Deu, el més destacable d’aquestes parcel·les, a part de la constatació de la gran quantitat de nous plançons d’arbres que estan creixent al bosc, és el gran nombre de roures trobats i de pi blanc de llavor.
 

Escolars treballant en les tasques per replantar arbres a La Salut. Foto: Norma Vidal


A la zona propera a Sant Julià hi ha una important regeneració de plançons de pi blanc amb densitats d’entre 900 i 1.400 exemplars per hectàrea. Prop de Vallehermoso les espècies més abundants són alzines i roures de les que poc més de la meitat són de rebrot, amb densitats  al voltant de 800 arbres per hectàrea per a cadascuna de les espècies; mentre que a la zona central del bosc hi predominen les alzines de rebrot, entre 800 i 900 exemplars per hectàrea.

En els propers anys és previst continuar amb l’amidament de les parcel·les i a mesura que vagin creixent els arbres caldrà fer diverses actuacions de cara a modelar el futur bosc. Per als roures i alzines de rebrot es seleccionaran tanys per tal de deixar a cada exemplar només 2 o 3 peus, els més vigorosos. Pel que fa als pins, caldrà fer-hi un aclarida per deixar espai entre els diferents arbres i permetre un creixement de millor qualitat.