Del cartell de Ciutadans a la pancarta dels presos polítics a Sabadell: partidisme o llibertat d'expressió?

La formació taronja ha demanat a les juntes electorals que ordenin retirar pancartes dels edificis públics com la que demana la llibertat dels presos polítics al consistori vallesà

El despatx de Ciutadans, i la pancarta dels presos polítics
El despatx de Ciutadans, i la pancarta dels presos polítics | Albert Segura
Redacció
08 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 17:11h
Els ajuntaments de Catalunya s'han convertit en els darrers mesos en veritables murals on la manifestació política ha traspassat les seves parets per llançar-se literalment al carrer. A Sabadell, PP i Ciutadans han denunciat la pancarta que demana la llibertat dels presos polítics que presideix el balcó principal, a la qual s'hi ha sumat un llaç groc a la façana de la plaça Doctor Robert. Ciutadans, pel seu cantó, hi ha posat un cartell on s'exhibeix un cor compost amb les banderes catalana, europea i espanyola, un símbol que els partits unionistes mostren en les seves manifestacions públiques.  

El grup municipal taronja manté el cartell a la finestra del despatx del grup municipal, una decisió que pot semblar contrària a la petició que ha fet de retirar qualsevol cartell, pancarta o bandera no oficial que tinguin caire partidista del consistori. Concretament, el secretari general, José Manuel Villegas, va criticar que les institucions "estan segrestades per missatges sectaris i partidistes" i que això "no pot ser i menys en campanya electoral". A Sabadell, l'exportaveu Joan Garcia va insistir en què es retirés la pancarta dels presos polítics.

Per aquest motiu, la formació va presentar fa dues setmanes recursos a totes les juntes electorals provincials de Catalunya per demanar que es retirin estelades, símbols i pancartes demanant la llibertat dels polítics empresonats. La formació ja va presentar una iniciativa en aquest sentit que afecta l'Ajuntament de Barcelona, i la Junta Electoral central els va donar la raó, obligant el consistori a treure la pancarta on el llegia "Llibertat presos polítics". La decisió, a més, l'obligava també a no poder il·luminar les fonts i edificis públics amb llum groga pel mateix motiu.

A Sabadell, l'Ajuntament hi ha penjat una gran pancarta al balcó principal amb aquest missatge, que només va ser retirada temporalment davant la convocatòria d'una concentració unionista per exigir la restitució de les banderes espanyola i europea al consistori. A més, el govern ha instal·lat un llaç groc lluminós a la façana de la plaça Doctor Robert en senyal de record als presos polítics, i que també s'han situat a la Torre de l'Aigua i al centre cívic de Torre-romeu.

La pancarta de Ciutadans és l'únic element de partit visible des del carrer de cap grup municipal, després que Guanyem Sabadell va retirar la bandera republicana tricolor que hi havia penjat a la finestra del seu despatx, que es troba paret amb paret amb el de Ciutadans. 
 

Pancarta en defensa de la llibertat dels presos polítics a Sabadell. Foto: Albert Segura