21-D: Sabadell alça el teló de les eleccions amb les mirades posades a Estremera i Soto del Real

Tots els partits inicien la campanya marcada pels quatre empresonats catalans | Els cupaires arrenquen amb una acció "rebatejant" la plaça Joan Oliu

05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:42h
Un carter de Correus ha entregat els sobres a l'escola Enric Casassas.
Un carter de Correus ha entregat els sobres a l'escola Enric Casassas. | Juanma Peláez
El compte enrere s’ha posat en marxa. El 21-D afronta l’últim tram des de que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en aplicació de l’article 155, convoqués les eleccions catalanes. A Sabadell tots els partits s’han adherit a la clàssica cita de penjada de cartells que dona el tret de sortida a la petició del vot. Són els cinquens comicis que afronten els sabadellencs en dos anys i mig. Aquests, però, tenen dates i xifres molt marcades: 1-O i 155. Però, sobretot amb records generalitzats pels que encara seguiran a Estremera i Soto del Real.
 
Barreja de sentiments a Junts per Catalunya
 
La candidatura que encapçala Carles Puigdemont ha arrencat amb una amalgama de sensacions oposades: felicitat per la llibertat de sis dels deu empresonats, però, a la vegada, afligit per la continuïtat entre reixes d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els “Jordis”. “Una venjança de l’Estat”, ha manifestat la sabadellenca Lourdes Ciuró, que està a les llistes. Tanmateix, “això, lluny d’atemorir-nos, el que fa és esperonar-nos”. L’objectiu dels vots a les urnes: “tornar el president legítim de Catalunya i acabar amb el 155”. No es descarta que els consellers que han sortit alliberats puguin participar en aquest procés.
 

El retorn de Puigdemont de Bélgica, el seu objectiu Foto: Albert Hernàndez


PP: Comicis claus “per canviar-ho tot”
 
Acabar amb la crispació social, la fractura i “preocupar-nos” pels problemes de la gent. Els eixos que ha marcat el portaveu local del PP, Esteban Gesa. I això vol dir, infraestructures, educació i sanitat. “És una oportunitat d’or per canviar-ho tot”, ha subratllat i per deixar enrere el procés. Ha apel·lat a les polítiques populars de l’Estat, “traient Espanya de la crisi”, ha afegit. Gesa ha apuntat cap a un dels culpables la situació que ha portat Catalunya a la situació actual: Carles Puigdemont. De qui ha dit “segur que deu estar menjant musclos a Brussel·les o està a l’òpera”, en el to sarcàstic que el caracteritza.
 

Els populars s'han aplegat a la seva seu Foto: Albert Hernàndez


Il·lusió per fer el salt a la Generalitat en el bàndol de Cs
 
La il·lusió és el terme que millor defineix aquest inici de cursa de fons cap al 21-D. Volen ser el canvi i entrar a governar la Generalitat. El sabadellenc, Joan Garcia, a les llistes de la formació taronja per Barcelona, vol trencar “amb les fractures socials i econòmiques” que ha suposat el procés. “Volem que això canviï”, ha etzibat i ha defensat un projecte “per a tots els catalans”. Garcia ha posat Sabadell com “analogia” del que han estat els últims mesos. “Aquí han passat moltes de les escenes del procés i el primer canvi passa per Catalunya i el 2019 a la ciutat”, ha finalitzat.
 

La formació taronja ha donat el tret de sortida a la Concòrdia Foto: Ciutadans

 

La recepta socialista: solucionar els problemes de la gent
 
El diputat Pol Gibert ha repetit la paraula “solucions” com la millor resposta i arma per aconseguir els suports a les urnes. Davant els pronòstics de les enquestes, Gibert ha augurat que no serà tant “qui és capaç d’arribar a primera línia, com qui aconseguirà sumar una majoria parlamentària”. El socialista ha admès que aquest tret de sortida és “agredolç” per la decisió judicial, que no contribueix a que hi hagi un clima de “normalitat política”. “És una campanya rara i, de fet, així ja portem uns mesos”, ha explicat.
 

Els socialistes han iniciat la campanya a la seva seu Foto: Albert Hernàndez

 
La participació com a resposta el 155, la proposta republicana
 
Si per algun partit ha estat convuls aquest inici de campanya aquest ha estat ERC. Sense poder comptar amb el seu cap de llista, Oriol Junqueras, tot i que “amb  aquest govern espanyol pot passar de tot”, ha etzibat el republicà Marc Sanglas. Ha demanat participació massiva com a resposta el 155. “Aquells que estiguin decebuts o tristos, traduir-ho amb el vot”, ha afirmat i a més, han de servir per tombar les intencions de la convocatòria dels comicis “perquè guanyin els unionistes”. Sanglas ha recordat, en al·lusió algun dels arguments jurídics de mantenir, entre d’altres, Junqueras a la presó, que “l’única violència ha estat la de l’1-O o l’extrema dreta que campa tranquil·la”.
 

Els republicans s'han aplegat a la plaça del Gas Foto: Albert Hernàndez

 
Catalunya en Comú Podem: Sortir del cul de sac
 
Contra els governants catalans i els de Madrid. Ells, tal com ha apuntat el membre d’Unitat pel Canvi i primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament, Joan Berlanga, són els responsables que han dut Catalunya aquesta situació. “Estem en un carreró sense sortida”, ha indicat i ha continuat, “l’objectiu és sortir amb un altre full de ruta, perquè continuen les inversions aturades”. En aquest sentit, el regidor Eduard Navarro ha situat “l’agenda social” al centre i treballar en aquest camí.
 

El Mercat Central, el lloc escollit pels "comuns" Foto: Albert Hernàndez


Els cupaires enceten la construcció de la república
 
La CUP fidel al seu estil ha trencat amb el protocol que marca el guió. En comptes de fer enganxades de cartell, que també n’han fet i en faran, han rebatejat una plaça. En concret, la de Joan Oliu per la de l’1 d’octubre. “Ara aquesta placa l’empaquetarem cap Alacant, on el Banc Sabadell té la nova seu social”, han celebrat, mentre queia de la xemeneia el nom del fundador de l’entitat financera. En el seu lloc s’hi ha posat una pancarta de record a les víctimes de la “repressió” del mes d’octubre. Els cupaires busquen en aquesta cita electoral construir la república. 

 

El bateig de la plaça Josep Oliu, tret de sortida dels cupaires Foto: Albert Hernàndez