Sabadell aplica un sistema innovador en matèria educativa

​Una aula multisensorial ajudarà a millorar l’atenció als infants de 0 a 3 anys amb necessitats educatives específiques

per Redacció, 3 de desembre de 2017 a les 14:00 |
L'aula sensorial de Sabadell | Ajuntament de Sabadell
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sabadell disposa, des d’aquest 2017-2018, d’un nou recurs que permetrà millorar l’atenció als infants de 0 a 3 anys amb necessitats educatives especifiques (NEE). És l’aula d’estimulació multisensorial que s’ha habilitat a l’Escola Bressol Municipal Espronceda. El projecte, impulsat per l’Ajuntament, s’ha realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha atorgat 21.500 € per a l’adequació i el material del nou espai. L’aula forma part, de fet, d’un projecte pilot vinculat a l’atenció precoç de les NEE, en el qual participen diferents municipis de la província

El nou espai s'ha dotat de diversos materials d’última tecnologia, que creen un àmbit específic perquè els infants hi interactuïn mitjançant els sentits. Així, l’aula disposa d’un equipament intensiu d’imatge, llums, so i mobiliari de suport, que s’utilitzarà en el marc d’un programa d’estimulació sensorial i seguint un projecte didàctic per reforçar les diferents capacitats d’aprenentatge dels nens i nenes.


Tot i que l’aula del centre d’Espronceda està específicament pensada per atendre les necessitats d’infants amb NEE, per tal d’optimitzar l’ús de l’espai, es preveu que tots els infants de l’escola bressol municipal hi accedeixin. En el cas dels que mostrin una determinada dificultat per a una integració sensorial correcta, es portarà a terme un treball concret, adaptat a les seves necessitats específiques.

En aquest marc, l’aula multisensorial pot donar servei a infants amb dificultats en el llenguatge, problemes cognitius i motrius, dèficit d'atenció, manca d’habilitats socials i altres problemàtiques, per tal d'oferir una resposta ajustada a cada individualitat.

Els infants aniran a l’aula en grups reduïts, seguint la metodologia de l’escola i, a banda, es realitzaran sessions individualitzades o en grups de dos o tres infants per a les situacions en què es necessiti fer una adaptació curricular per reforçar i estimular determinades capacitats.

Altres accions a l’entorn de les NEE


La nova aula d’estimulació multisensorial s’emmarca en tot un conjunt d’actuacions relacionades amb l’atenció a les NEE en la franja de 0 a 3 anys a la ciutat. En aquest sentit, totes les escoles disposen d’un servei de psicopedagogia. Així mateix, l’Ajuntament va incorporar un educador de suport específic per a NEE a tots els centres municipals de 0 a 3 anys, mesura a la qual enguany s’han destinat prop de 170.000 euros.

D’altra banda, en el marc de la Xarxa 0-3, cada any es realitza el curs Infants amb NEE: detecció i actuació a l’aula, organitzat pel departament d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, en col·laboració amb el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) Parc Taulí. Servei de Medicina Pediàtrica; i amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics (CRP).

L’objectiu és facilitar la detecció dels signes d’alerta de diferents trastorns del desenvolupament, il·lustrar sobre estratègies i pautes d’actuació i també sobre com es pot donar suport als pares i mares en tot el procés. Al curs assisteixen les educadores de les escoles bressol municipals de Sabadell juntament amb altres professionals.

 

Participació