PP, PSOE i Cs impedeixen investigar al Senat les càrregues policials de l'1-O

En Comú Podem pretenia determinar si l'ús de la força va ser "excessiu i desproporcionat"

Moment de l'acció policial al Nostra Llar de Sabadell
Moment de l'acció policial al Nostra Llar de Sabadell | NacióSabadell
Redacció
29 de novembre del 2017
Actualitzat a les 21:55h
El Senat ha rebutjat aquest dimecres obrir una Comissió d'Investigació sobre l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat l'1-O a Catalunya amb els vots en contra del PP, PSOE, Cs, UPN i Foro Asturias. "Entenc que es trobin molt més còmodes al fang i amb baralles brutes", ha criticat el senador d'En Comú Podem Joan Comorera, impulsor de la comissió. "Els escau més que no pas fer investigacions rigoroses sobre uns fets i una brutalitat que van donar la volta al món", ha afegit.

La comissió tenia com a objectiu determinar si l'ús de la força policial va ser "excessiu i desproporcionat". També es preguntava sobre qui va donar l'ordre de carregar "contra la població que resistia pacíficament" i sobre qui va donar la contraordre de deixar de carregar quan "les principals cadenes de televisió del món retransmetien imatges vergonyoses de repressió", ha subratllat Comorera. 

El senador considera que, tenint en compte aquelles imatges, "és molt difícil donar credibilitat als qui diuen que va ser una resposta proporcional, necessària i legítima"

Comorera ha aprofitat també per denunciar que a causa d'aquestes càrregues policials hi va haver "més de 1.000 ferits", un dels quals va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma, i ha criticat que els ministres d'Interior i Exteriors justifiquessin l'actuació. "Han silenciat el dolor de les víctimes", ha acusat el senador.

Finalment, Comorera ha recordat que la investigació sobre les càrregues policials era una petició de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides, des d'on es demanava una investigació "imparcial, independent i efectiva".
 

El Senat aquest divendres Foto: ACN