​Sabadell incentivarà els petits propietaris perquè posin els seus habitatges a lloguers assequibles

L’Ajuntament ofereix una posada a punt, pagar la cèdula d’habitabilitat i garantir el lloguer, entre altres mesures | També posa en marxa un programa de masoveria urbana amb garanties per totes les parts

L'objectiu és reduir el nombre d'habitatges buits a Sabadell
L'objectiu és reduir el nombre d'habitatges buits a Sabadell | Europa Press
Redacció
29 de novembre del 2017
L’Ajuntament de Sabadell ha iniciat una campanya perquè els propietaris de pisos buit els posin a lloguer amb preus assequibles. Es tracta d’una iniciativa que pretén donar resposta a la necessitat d’habitatge que hi ha a la ciutat, a través d’una sèrie d’incentius als amos dels pisos que, entre altres, han de permetre posar-los a punt i garantir-los el pagament dels lloguers el primer mig any. Per tot plegat, es proposa que els cedeixin as les borses locals d’habitatges de lloguer municipal a través de la campanya “Dona vida als pisos buits”, a la qual també hi participen les associacions de veïns de la ciutat.

El consistori planteja, amb aquest objectiu, una sèrie d’incentius a través del programa de mediació a través de l’empresa municipal d’habitatge, Vimusa. A canvi de rebaixar un 20% per sota el preu de l’habitatge respecte la mitjana del preu de mercat, s’ofereix un pla d’arranjament bàsic per posar a punt l’habitatge, a més de pintar-lo sencer de franc amb l’ajuda de joves en formació. 

A banda, es paga la cèdula d’habitabilitat i el Certificat d’Eficiència Energètica, i es contracta una assegurança multirisc que compta amb el cost de desperfectes per actes vandàlics. De la mateixa manera, es dona plena garantia de cobrament del lloguer durant 6 mesos. 

“Sabem que hi ha més de 7.500 habitatges buits a la ciutat, bona part són de grans propietaris, sobre els quals l’Ajuntament de Sabadell ja fa mesos que està desenvolupant polítiques de pressió per mobilitzar aquest habitatge buit”, assenyala la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio. En aquest sentit destaca que el govern local és conscient que la majoria d’aquests pisos buits són fonamentalment de petits propietaris, motiu pel qual s’ha optat per incrementar els esforços en aquest sector.

Tot plegat compta amb el suport de les associacions veïnals de la ciutat, que han destacat la voluntat d’ajudar a fomentar aquest tipus de col·laboracions als seus barris. “No pot ser que hi hagi gent desnonada per no poder pagar, o gent a l’atur i cases desocupades, és una incidència fruit del sistema en què vivim”, ha destacat el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), Manuel Navas. “Potenciarem i animarem els veïns perquè els pisos que estan tancats surtin al mercat”, ha afegit.

Primers fruits

L’experiència ja està començant a donar fruits, i abans de posar en marxa la campanya de manera oficial quatre persones s’hi han interessat. Pere Vegas ja ha entrar a formar part del programa amb el seu pis, una experiència que considera molt positiva: “Les despeses desapareixen i del contracte se’n cuiden ells, inclouen la cèdul·la d’habitabilitat”, explica. 

A l’altre cantó hi ha l’Òscar Zamora, que ha accedit a un lloguer d’aquestes característiques: “M’ho van solucionar tot en tres setmanes, em van oferir fins a quatre habitatges per escollir, tots a un preu assequible”, explica, afegint com avantatge que només es demana la fiança corresponent a un mes, quan de mitjana se’n demanen entre tres i quatre.

Masoveria urbana

Paral·lelament, s’ha iniciat un projecte de masoveria urbana, en què els habitatges que no estan en bon estat per entrar al mercat de lloguer es cedeix perquè un inquilí n’assumeixi les obres de rehabilitació i reforma. Així s’eximeix de pagar el lloguer, ja sigui en la seva totalitat o de manera parcial. En aquest cas, el propietari queda exempt de pagar la taxa d’obres, i compta amb un servei de mediació en cas de conflicte amb el llogater.