El cas Mercuri compleix 5 anys amb només una sentència ferma

Manuel Bustos, Paco Bustos i Dani Fernández han hagut de fer cursos de bones pràctiques i fer front a multes de 60.000 euros | Aquest any vinent es preveu una vista oral sobre la retirada de multes

Manuel Bustos, en una entrevista de NacióDigital
Manuel Bustos, en una entrevista de NacióDigital | Adrià Costa
27 de novembre del 2017
Actualitzat a les 22:42h
El 27 de novembre de 2012 la ciutat de Sabadell patia la sacsejada política més greu dels darrers temps. L'entrada dels Mossos d'Esquadra a l'Ajuntament va alterar la vida quotidiana d'una ciutat i donava pas a l’esclat del cas Mercuri, una trama de corrupció i tràfic d’influències que va provocar la dimissió del llavors alcalde, Manuel Bustos, i la seva compareixença com a investigat per ser el presumpte cervell d’una xarxa que implicava polítics, empresaris i ciutadans. Des de llavors, només hi ha hagut una sentència ferma.
 
La instrucció del cas va començar l’any 2010, però no va ser fins el 27 de novembre de 2012 que va esclatar de manera evident. Des de llavors s’han obert un total de 35 peces, però només hi ha hagut una sentència ferma, la de la peça de Montcada i Reixac, en què s’acusava a Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Paco Bustos i el secretari d’organització del PSC, Dani Fernández, d’haver forçat la col·locació a dit d’una coneguda, Carmina Llumà, a l’Ajuntament de Montcada.
 
El resultat va ser d'una pena d'un any i quatre mesos de presó per a cada un d’ells, una multa de 60.000 euros i la inhabilitació durant quatre anys i mig per a exercir qualsevol càrrec polític, per un delicte de tràfic d’influències. També es veia afectada l’exalcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, que se la va condemnar a set anys d’inhabilitació per prevaricació.
 
Tot i això, la sala civil i penal del TSJC va suspendre les penes de presó per als tres primers condemnats durant els propers 5 anys, sempre que no cometin un altre delicte o siguin condemnats per un altre. De la mateixa manera es va ajornar i fraccionar la pena de multa. 
 

Els germans Manuel i Francisco Bustos arriben a la seu del TSJC per ser jutjats. Foto: Rafa Garrido


La importància de les trucades
 
El Tribunal Suprem, a més, ha validat les converses telefòniques com a prova en base al primer judici celebrat i sentenciat, fet que dóna aval jurídic a totes les peces del cas. Això permet pensar en tota la colla de peces que encara hi ha per abordar. 
 
Actualment la instrucció ja ha acabat en les peces 6, 18 i 30, i es preveu que siguin els propers judicis convocats d’aquí a pocs mesos. Estan centrades en el cas d’abocaments il·legals de terres a Can Xupa, unes obres il·legals al carrer Fernando Poo i la retirada de multes de trànsit que Bustos va promoure en benefici de la seva dona.
 
En aquest sentit, es preveu que podria ser l’Audiència Provincial qui assumís les peces, depenent de si la pena que es demana per als acusats supera els 5 anys.
 

Manuel Bustos a la sortida del Jutjat de Sabadell. Foto: Albert Segura

Un curset per evitar la presó

La previsió és que al 2018 se celebri una vista oral, com a mínim, centrada en la retirada de multes a familiars de Bustos, però també es podria jutjar les presumptes irregularitats que impliquen l'oncle de Bustos i president Gremi de Constructors de Sabadell, Melquíades Garrido. Amb tot, l'evolució de la resta de peces es troba en una fase força aturada, com és el cas de Can Xupa o els de la col·locació d'amics i coneguts al Consell Comarcal o el Consorci de Residus.

Ara per ara, la única sentència ferma condemna Manuel Bustos a 16 mesos de presó per tràfic d’influències en la contractació de Carmina Llumà a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. No obstant, i segons publica el diari El Mundo, el fet d'haver superat un curs de 50 hores sobre com prevenir la corrupció ha servit per evitar entrar a la garjola.