​Guillem Fuster: «Hi ha una mania obsessiva per vincular l'esquerra independentista amb la violència política»

El portaveu de Poble Lliure ha declarat aquest dimecres per enaltiment del terrorisme als jutjats de Sabadell | La defensa confia en l’arxivament de la causa, que es troba en fase d’instrucció

Guillem Fuster, a la sortida del jutjat de Sabadell
Guillem Fuster, a la sortida del jutjat de Sabadell | Albert Segura
22 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:48h
El portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, considera que existeix una “mania obsessiva per  vincular l'esquerra independentista amb la violència política”. Així ho ha considerat després de declarar aquest matí en qualitat d’investigat per un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme, arran d’un acte que el col·lectiu va organitzar al febrer de 2017 a Castelló de Farfanya en memòria de la figura de Julià Babia, històric militant independentista i conegut com “el nen”, va morir en un accident de trànsit l’any 1987.

Fuster ha assegurat que tot i assistir a l’acte no en va prendre part, però si que va atendre els mitjans locals que van cobrir l’acte. Amb tot, la Guàrdia Civil va emetre un informe des de Madrid, donat que no va ser a l’acte, i va presentar denúncia davant l’Audiència Nacional, en tractar-se de presumptes delictes d’enaltiment del terrorisme.

“Hi ha una mania obsessiva de vincular l’esquerra independentista amb la violència política i el terrorisme del passat, i no ens hi trobaran, nosaltres farem una defensa política de la gent que és a la presó, la que és exiliada o d’aquells que fins i tot han donat la vida per la causa”, ha explicat a la sortida del jutjat. 

Fuster ha respost a les preguntes del fiscal, que assegura que ja insistit en la vinculació de Julià Babia amb Terra Lliure. “Hem insistit que no tenia ni cap sumari ni cap detenció vinculada amb aquesta organització, que tot es basava en rumorologies, hem insistit que era un militant del nostre poble i que ho va donar tot fins les últimes conseqüències”, ha defensat.

Possible arxivament

L’advocat de Fuster, Jordi Busquets, ha confiat que el cas, que es troba en fase d’instrucció, acabi arxivada. “Ara e cas tornarà al jutjat central d’instrucció que incoa la causa, s’ha de prendre declaració als altres investigats, i el jutge ha de decidir si l’arxiva o continua endavant”, ha explicat.

Ara per ara ja han declarat tres investigats, però en queden quatre més, un d’ells el diputat de la CUP, Albert Botran, que encara no ha rebut la citació i que avui ha acompanyat Fuster al jutjat. “Un dels investigats és Marcelí Canet, que no va assistir a l’acte, fa anys que es va retirar de la vida pública i no ha fet cap escrit al respecte”, ha remarcat Busquets.

L’advocat espera que tot plegat quedi en res: “Confiem que s’arxivi, però si hem d’anar a Madrid, hi anirem, ens defensarem, no renunciarem a res”, ha sentenciat.