Un jove sabadellenc víctima d'un robatori a Andalusia i la policia l'insta a «denunciar-ho als traïdors dels Mossos»

Assegura que un agent de la Policia Nacional a Andalusia li va fer preguntes sobre la seva ideologia i li va impedir denunciar un robatori amb arma de foc

La comissaria de la policia espanyola de la Línea
La comissaria de la policia espanyola de la Línea | Google Maps/NacióDigital
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:02h
"Denuncia-ho als traïdors dels Mossos". Quan en Joan (nom fictici per protegir la identitat del testimoni d'aquest reportatge) pretenia denunciar l'atracament amb arma de foc que va patir de matinada a la localitat andalusa de la Línea de la Concepción poc s'esperava rebre aquesta resposta per part d'un agent de la Policia Nacional espanyola (CNP). Però li va fer cas i el passat 25 d'octubre no només va denunciar el robatori a la policia catalana, sinó també el tracte que assegura que va rebre per part d'un agent del cos policial espanyol.

Segons va declarar en Joan a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Barberà del Vallès, eren les tres de la matinada del dissabte 21 d'octubre i un individu se li va acostar amb moto i li va robar els diners que duia a sobre a punta de pistola. Després, dos vianants el van ajudar a refer-se quan encara estava amb xoc i van trucar els serveis d'emergències.

Al lloc es van presentar dos cotxes patrulla que el van dur a comissaria per denunciar els fets cap a les quatre. D'entrada, l'agent encarregat de prendre-li declaració ja el va rebre amb hostilitat. "Ets català. Què fas a Andalusia?", li va demanar, afirma en Joan, veí de Sabadell. Ell va explicar que aquell dia havia sortit amb els seus companys i professors perquè era l'últim dia del curs d'anglès que la Universitat Internacional Menéndez Pelayo imparteix a la Línea. "No és veritat", li va etzibar l'agent.

Malgrat tot, en Joan va insistir en la seva versió dels fets, aportant informació sobre el curs, l'hotel on havia passat els dies i l'atracament, motiu pel qual es trobava en una comissaria presentant una denúncia, i que marxava el mateix dissabte. En aquest punt, l'agent li va respondre que no li poden tramitar la denúncia, perquè havia d'estar present durant el procediment almenys fins al dilluns següent, dia 23. "Intentaven posar-me traves perquè no denunciés", assegura ara en Joan a NacióDigital.
 
La denúncia presentada als Mossos d'Esquadra. Foto: NacióDigital


"Ets independentista?"

A continuació, l'agent el va sorprendre en preguntar-li: "Ets independentista?". "Sí", va respondre ell després d'uns minuts d'insistència del policia. I, segons la declaració d'en  Joan davant dels Mossos, l'agent del CNP li va etzibar: "Aleshores què fas aquí? Ves a denunciar-ho als traïdors dels Mossos".

A més, també li van preguntar pel seu posicionament davant dels fets relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre. La seva resposta va ser que la Guàrdia Civil havia actuat desproporcionadament i que ell coneix personalment persones grans i nens contra els quals s'havien dut a terme càrregues policials.

La resposta de l'agent, segons en Joan, va ser: "Els votants s'ho mereixien perquè ja sabien a què s'atenien si anaven a votar, o et pensaves que anàvem a fer el mateix que els covards dels Mossos?". I va afegir: "Si tan malament ho fem ves a Catalunya a denunciar-ho als Mossos". En aquest punt, altres agents haurien ajudat a fer-lo fora de la comissaria de males maneres malgrat la seva intenció de denunciar el robatori que acabava de patir. La denúncia la va haver de presentar a Catalunya, també contra els agents del CNP que, segons la seva versió dels fets, el van (des)atendre.

De moment, des dels Mossos d'Esquadra s'han limitat a aclarir a NacióDigital que si la policia catalana és competent per investigar els fets que denuncia el Joan, procediran a fer-ho. Si no ho són, hauran d'obrir diligències informatives dirigides al jutjat i al cos policial que sigui competent per investigar.
 

La Línea de la Concepción, a tocar de la frontera amb Gibraltar. Foto: Adrià Costa