Municipalització dels serveis públics: posar el centre de la vida les persones

Rosa Salido (CGT)

| 19/11/2017 a les 22:57h
Arxivat a: La carta del lector
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/11/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Serveis Públics sempre han format part de la nostre ciutat i dels nostres pobles.

En a penes trenta anys, ha quedat desmantellats, desprotegits, perquè els Ajuntaments han preferit externalitzar aquests serveis donant aixìs el pressupost municipal que s'hi destinen a empreses privades que s'estan lucrant, en detriment de les treballadores i els treballadors, amb sous baixos i precarietat laboral. I com a conseqüència, amb menys qualitat del servei.


Encara recordo que portàvem als nostres fills i filles a les Escoles Bressol, trenta anys enrere, sense pagar i enllaçaven la seva educació a primaria sense pagar res, depenien de l'Ajuntament, mès tard els llibres era mínim l'abonament.

Un altre servei és el SAD (Servei d'Ajuda a Domicili), igualment depenia directament de l'Ajuntament. La professiò de Treballadora Familiar es va crear l'any 1987, persones amb titulació, per a tenir cura dels malalts al seu domicili. La xarxa de Treballadors/es Socials de cada Ambulatori feien reunions periòdiques, per avaluar la tasca de les professionals TF als domicilis. L'Ajuntament feia el control del servei als domicilis. Ara el SAD manca un any perquè l'Ajuntament faci prorroga o no a l'empresa externalitzada. Per a posar un exemple d'alguns serveis.

A la nostra ciutat de Sabadell, fa mesos s'ha creat la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics. En actes i reunions que s'han fet s'ha constatat que es viable la Municipalització de tots els Serveis Públics, des de l'aigua a les escoles bressol, passant pel SAD, la funerària o la neteja viària i la recollida de residus, sobre la base d'estudis rigorosos i experiències d'altres localitats. 

A la Plataforma anem aclarint els dubtes que administració i treballadors/es han plantejat i continuem impulsant el debat. Ens trobem, ès cert, reticències per part d'alguns agents, formacions polítiques, sindicats, entitats, que encara no ho veuen clar. Per exemple,  una idea recorrent ès la que diu que la municipalització (la gestiò directa del servei per l'Ajuntament o per una entitat municipal) comportaria per als treballadors i treballadores de l'empresa concessionària perdre el lloc de feina o bè que haurien de passar uns exàmens.

Això es fals. Igual que amb el canvi d'una empresa a una altre es produeix la subrogació de tota la plantilla, en el cas de la municipalització també es contempla una espècie de subrogació, sense que el personal subrogat assoleixi la condició de personal funcionari. Però aquestes idees falses sòn interessadament  difoses per les empreses concessionàries per a dividir i confondre els treballadors i les treballadores respecte dels seus autèntics interessos.

Vols més informació sobre el tema de les municipalitzacions? Consideres que re-municipalitzar els serveis que ja havien estat gestionats directament per l'Ajuntament? Creus que cal lluitar per millors condicions laborals i per un treball digne? Apropa't a la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics: www.sabadellserveispublics.cat

La responsabilitat d'estat es tenir cura de les persones dependents, de les que no   tenen recursos per portar als seus fills i filles a les escoles bressol, d'enterrar als nostres éssers estimats, sense haver.nos d'endeutar...En definitiva que s'ens faciliti una vida digna. Posem el centre de la vida les persones.

Rosa Salido

Delegada Sindical CGT a Sabadell i Membre de Plataforma Municipalització Serveis Públics

COMENTARIS

Economia i vagancia
Eduard Ogg, 20/11/2017 a les 19:13
+1
-0
Estic totalment d'acord amb l'article tot i que jo afegeixo que a més de l'enriquiment de l'empresari amic del polític de torn s'hi suma la desídia i vagància dels responsables de recursos humans de les corresponents administracions, que per tal de treures de sobre la feina que els suposa la contractació del personal, torns de treball, coberturas per baixes, etc. fan i desfan per tal que s'externalitzi el servei i aquesta feina se la "mengi" l'empresari, donant com a resultat un empitjorament patent i notori en el servei rebut pel ciutadà.
Primer l'equip de govern
Anònim, 21/11/2017 a les 19:52
+7
-0
La primera empresa que cal posar al servei de les persones és a l'equip de govern de l'Ajuntament. Anem a per això?
Economia i Voluntad
Rosa s., 25/12/2017 a les 15:46
+0
-0
Eduard, el teu comentari es senzill, clar i concis. La propera vegada comptarè amb tu, per si vols
afegir mès coses jajaja. Em sembla molt interessant i realista. Posarè el teu comentari a la
pàgina web de la Plataforma Defensa Serveis Pùblics.
Gracies!! Records al grup.
L'Inmediatessa de tots els drets Humans
Rosa s., 25/12/2017 a les 15:53
+0
-0
El comentari d'anònim sobre l'equip de govern. No sè, si es la primera empresa que cal posar al
servei de les persones ò la segona o...Treballem per tots els drets bàsics, que s'estàn vulnerant,
inclòs l'Ajuntament. Contacta amb nosaltres si t'interessa el tema. Anem per això tambè!!
Salutacions.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Torna el bon temps
Torna el bon temps | Antònia Capella
01/01/1970
Deixem la pluja enrere
Pedra a Sabadell
Pedra a Sabadell | Juanma Peláez
01/01/1970
Han caigut pedres de la mida d'una moneda de 2 euros