Municipalització dels serveis públics: posar el centre de la vida les persones

Rosa Salido (CGT)

per Redacció, 19 de novembre de 2017 a les 22:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Serveis Públics sempre han format part de la nostre ciutat i dels nostres pobles.

En a penes trenta anys, ha quedat desmantellats, desprotegits, perquè els Ajuntaments han preferit externalitzar aquests serveis donant aixìs el pressupost municipal que s'hi destinen a empreses privades que s'estan lucrant, en detriment de les treballadores i els treballadors, amb sous baixos i precarietat laboral. I com a conseqüència, amb menys qualitat del servei.


Encara recordo que portàvem als nostres fills i filles a les Escoles Bressol, trenta anys enrere, sense pagar i enllaçaven la seva educació a primaria sense pagar res, depenien de l'Ajuntament, mès tard els llibres era mínim l'abonament.

Un altre servei és el SAD (Servei d'Ajuda a Domicili), igualment depenia directament de l'Ajuntament. La professiò de Treballadora Familiar es va crear l'any 1987, persones amb titulació, per a tenir cura dels malalts al seu domicili. La xarxa de Treballadors/es Socials de cada Ambulatori feien reunions periòdiques, per avaluar la tasca de les professionals TF als domicilis. L'Ajuntament feia el control del servei als domicilis. Ara el SAD manca un any perquè l'Ajuntament faci prorroga o no a l'empresa externalitzada. Per a posar un exemple d'alguns serveis.


A la nostra ciutat de Sabadell, fa mesos s'ha creat la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics. En actes i reunions que s'han fet s'ha constatat que es viable la Municipalització de tots els Serveis Públics, des de l'aigua a les escoles bressol, passant pel SAD, la funerària o la neteja viària i la recollida de residus, sobre la base d'estudis rigorosos i experiències d'altres localitats. 

A la Plataforma anem aclarint els dubtes que administració i treballadors/es han plantejat i continuem impulsant el debat. Ens trobem, ès cert, reticències per part d'alguns agents, formacions polítiques, sindicats, entitats, que encara no ho veuen clar. Per exemple,  una idea recorrent ès la que diu que la municipalització (la gestiò directa del servei per l'Ajuntament o per una entitat municipal) comportaria per als treballadors i treballadores de l'empresa concessionària perdre el lloc de feina o bè que haurien de passar uns exàmens.

Això es fals. Igual que amb el canvi d'una empresa a una altre es produeix la subrogació de tota la plantilla, en el cas de la municipalització també es contempla una espècie de subrogació, sense que el personal subrogat assoleixi la condició de personal funcionari. Però aquestes idees falses sòn interessadament  difoses per les empreses concessionàries per a dividir i confondre els treballadors i les treballadores respecte dels seus autèntics interessos.

Vols més informació sobre el tema de les municipalitzacions? Consideres que re-municipalitzar els serveis que ja havien estat gestionats directament per l'Ajuntament? Creus que cal lluitar per millors condicions laborals i per un treball digne? Apropa't a la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics: www.sabadellserveispublics.cat

La responsabilitat d'estat es tenir cura de les persones dependents, de les que no   tenen recursos per portar als seus fills i filles a les escoles bressol, d'enterrar als nostres éssers estimats, sense haver.nos d'endeutar...En definitiva que s'ens faciliti una vida digna. Posem el centre de la vida les persones.

Rosa Salido

Delegada Sindical CGT a Sabadell i Membre de Plataforma Municipalització Serveis Públics

 

Arxivat a:
La carta del lector
Participació