El mandat 2011-2015 posa punt i final

Els regidors que no repetiran al Ple s'acomiaden amb discrusos nostàlgics, amistosos, crítics i reinvindicatiuslast ple

Albert Segura
09 de juny del 2015
Actualitzat el 10 de juny a les 10:04h
Fotografia dels regidors sortints del mandat a Sabadell
Fotografia dels regidors sortints del mandat a Sabadell | Albert Segura

Moment del Ple de comiat del mandat. Foto: Juanma Peláez

El mandat 2011-2015 ha posat punt i final aquest vespre a Sabadell amb un ple extraordinari que ha servit perquè tots els regidors sortints poguessin acomiadar-se de la manera que creiessin més convenient. La majoria ha optat per posar sobre la taula els seus sentiments després de viure el que ha estat el mandat més convuls de l'era democràtica a la ciutat.

Podeu recuperar-lo sencer amb el següent arxiu de so:



Els regidors sortints han tingut el seu moment per expressar què ha suposat el seu pas per l'Ajuntament.

Antonio Vega (no adscrit)
 
El regidor va començar el mandat com a líder del PP, un paper que no el volia i que va acceptar perquè, ha assegurat en el Ple, li ho van demanar. “Me’n vaig igual que vaig venir, la política no m’ha enriquit ni empobrit, jo no volia ser regidor”, ha assegurat.
 
“Quan a un se’l vol, ha d’espolsar la pols de les sandàlies i continuar el seu camí”, ha afegit Vega, que ha desitjat sort i encert a l’equip de govern que agafi les regnes de l’Ajuntament a partir de dissabte.
 
 
Carles Marlés (no adscrit)
 
“Hem arribat al final de la legislatura sans i estalvis”, ha dit només començar Marlés, que ha assegurat que es llicenciava d’una “segona mili”, qualificant el seu pas pel consistori com una de les etapes més importants de la seva vida. Desitja que tots els regidors sortints es reincorporin a la seva vida habitual tan ràpid com els sigui possible.
 
“Espero que Sabadell progressi adequadament”, ha afegit, mostrant el més ferm sentiment sabadellenc.
 
 
Aureli Calvo (ICV)
 
Amb tan sols un any com a regidor assegura que ha estat una etapa intensa i enriquidora. “És important que vegem la feina de les entitats, que són tan polítiques com els que som avui aquí, siguem conscients de reclamar el que és nostre”, ha assenyalat.
 
 
Joan Mena (EUiA)

 
Tot i que es volia acomiadar fa 3 anys, quan va ser elegit diputat al Parlament, va continuar com a regidor per l’esclat del “cas Mercuri” i perquè no va resoldre’s la seva successió al grup municipal. Amb vuit anys com a regidor, defensa haver actuat amb ètica, compromís i honestedat. 
 
Paraules per a Marisol Martínez, de qui diu haver “après que per exigir als demés has d’estar-hi sempre”, i a Joan Carles Sánchez, a qui li ha dit que esta “convençut que ens seguirem trobant en la vida política futura”. 
 
“De vegades penso que algú va tocar el mercuri i la febre ens va pujar a tots, en veure com els Mossos escorcollaven l’Ajuntament em va fer sentir vergonya com a ciutadà, ràbia com a representant polític i indignació com a demòcrata”, ha afegit. I un missatge per als negociadors del nou govern: “Demano govern fort i sense vetos a ningú, amb alçalda de mires i que no es ridiculitzi la política amb personalimes, perquè  el veto era un element característic de l’estil Bustos”.
 

Virgínia Domínguez (Entesa per Sabadell)
 
La regidora sortint ha destacat l’aprenentatge que va fer al costat d’Isidre Soler en el primer dels dos mandats en què ha estat al Ple, de qui va adquirir hàbits com el de “preguntar-ho tot i llegir-ho tot”.  “En el mandat anterior vaig viure el canvi de vot de Jordi Soriano pel castell de Can Feu, el caciquisme i els sermons de l’alcalde Bustos que no teníem més remei que escoltar-lo”, ha assenyalat Domínguez.
 
“En el segon mandat he tingut el privilegi de viure en primera línia la caiguda del regnat Bustos, el 27 de novembre de 2012 va ser el dia que més d’un va començar a utilitzar la trituradora de papers i va començar a patir pel seu futur”, ha afegit. Domínguez ha culminat el seu discurs retraient al l’alcalde que no actués contra els regidors imputats en el “cas Mercuri”.
 
 
Cuca Santos (PP)
 
La regidora sortint ha assegurat que aquests dos anys han estat gratificants i que ha estat “un orgull i un honor” ser regidora del Ple de Sabadell, que considera la seva ciutat adoptiva. Així, ha desitjat sort als regidors que prendran possessió del càrrec dissabte.
 
 
Jordi Font (CiU)
 
El nacionalista assegura que va entrar com a regidor “sense buscar-ho especialment”, i ha qualificat la feina dels regidors com “un servei imprescindible”. “Els millors començaments venen dels pitjors fracassos, no es pot tirar enrere el rellotge, però si donar-li corda”, ha assenyalat.
 
Font ha assegurat que la ciutat compta amb una alternativa de govern i que bé s’ho mereix: “Cal superar els egos i la idea de bons i dolents, s’equivocaria si algú volgués caure en el vell estil”.
 
 
Rosa Roig (CiU)
 
La regidora sortint ha assegurat que en el seu pas pel grup municipal ha conegut molt bona gent, i que és “imprescindible una major transparència del funcionament de l’Ajuntament”.
 
 
Roberto Abril (PSC)
 
“Aprofitaré l’ocasió perquè és la única intervenció que faré en el Ple”, ha dit només començar a parlar Abril, que ha explicat que quan va arribar a Sabadell procedent de Valladolid l’any 2002 no podia imaginar-se que acabaria a l’Ajuntament. El socialista ha assegurat que seria trist que no s’arribés a un pacte de govern per problemes personals.
 
 
Ramon Burgués (PSC)
 
El portaveu del grup municipal socialista ha fet un balanç positiu del mandat, “convençut que s’ha fet el que calia fer en cada moment” i assegurant que no ha quedat cap gestió ni tasca per fer, dintre de les possibilitats econòmiques. 
 
Burgués, que ha demanat perdó pels efectes del “cas Mercuri”, ha agraït als companys del grup socialista que l’hagin “ajudat i aguantat”, i ha donar un consell als regidors entrants: “Parleu, enraoneu, escolteu i sentiu amb el cor, amb sentiments des de dins”.
 
 
Quim carné (PSC)
 
Carné, que ha protagonitzat un dels moviments de suport de partits més destacat de la campanya electoral, ha assegurat que s’ha despertat “cada dia conscient que estava al servei de les persones”, i ha destacat la feina feta tant en l’àrea de cooperació com en la de cultura, on va agafar el relleu de l’ara alcalde accidental, Joan Carles Sánchez.
 
En l’apartat d’agraïments, li ha dedicat una bona estona a Sánchez: “Recordo el dia que vaig decidir que volia plegar el mateix dia que tu ho fessis, perquè he tingut l’honor de ser al teu costat, una persona sincera, intel·ligent i de noblesa impressionant”, ha dit, assegurant que ha intentat aprendre de Sánchez però que a partir d’ara els lligams seran d’amistat. 
 
 
Marta Farrés (PSC)
 
Farrés ha agraït a companys de grup i de l’oposició tot el s’endú com a experiència, i a l’alcalde que li hagi permès endur-se un bon record de l’Ajuntament. “No me’n vaig perquè vull, sinó perquè les circumstàncies m’hi han obligat”, ha afegit, tot retraient al PSC que no s’hagi excusat pel “cas Mercuri”, motiu pel qual ho ha fet ella a títol personal.
 
 
Lluís Monge (PSC)
 

El regidor marxa donant les gràcies als companys del PSC i sense voluntat de retreure res a ningú, recordant que “aquesta sala ja ha viscut moments de tensió”. Monge desitja sort a la gent que formarà govern: “Els demano que siguin ferms i posin la ciutat per davant de tot, i els que no siguin al govern que els ajudin i no els posin pals a les rodes de forma sistemàtica, perquè la ciutat és de tots”.
 
 
Cristina Moreno (PSC)
 
La regidora marxa assegurant que hi ha un repte permanent d’escoltar tothom: “He trobat a faltar una cohesió de treball entre partits en espais destinats a aquesta finalitat, posant a exposició pública en els Plens de manera molt poc educativa i respectuosa cap a la ciutadania”.
 
Moreno ha demanat perseverança i exigència als càrrecs electes, i ha reivindicat la noblesa de la política. “Com diu el meu marit, has estat i has dormit tranquil·la”.
 
 
Joan Carles Sánchez (PSC)
 
Sánchez ha arrencat el seu discurs amb un viatge en el temps. “Recordo tal dia com avui un Ple de comiat d’ara fa 16 anys; jo era assegut a l’escó d’en Jordi Font escoltant el discurs de comiat d’en Toni Farrés, que va citar Bertolt Brecht amb un text conegut com “Elogi  del dubte”, en un fragment que diu: Tu que ets dirigent, no oblidis que ho ets perquè han dubtat dels dirigents; així que permet als dirigits que dubtin!”.
 
Durant d’alcaldia accidental, Sánchez assegura que ha pogut fer balanç dels 19 anys representant ela ciutat i els dos anys que ha estat alcalde, on ha reflexionat sobre la situació que ha dut la ciutat a incloure la cultura del consum i l’individualisme que s’ha tornat lesiva, diu, per molts ciutadans i famílies.
 
“La física i allò tangible, urbà, cultural o treballador, són síntesi de generacions de sabadellencs que han construït la ciutat al llarg dels anys, i tinc la consciència que la generació de la plusvàlua generada ens ha dotat d’eines i serveis que ens permet respondre a la crisi de manera més eficient”, assegura Sánchez.
 
Sánchez ha agraït la professionalitat i el tracte dispensat pels professionals de l’Ajuntament, a la vegada que ha retret al PSC que sovint s’hagi sentit sol. També ha tingut unes paraules per la resta de regidors, assegurant que “han fet una feina valuosa, de vegades sense compartir-la, i a vegades amb greus discrepàncies, però una feina necessària per al bon funcionament de la institució”.
 
A tots els regidors sortints els ha regalat un exemplar del llibre “Elements d’història de Sabadell”, de Miquel Carreras, editat per l’Ajuntament l’any 1932 i reeditat l’any 1989: “És un signe de respecte i agraïment a la tasca realitzada, un record del pas per aquesta institució”.
 
“Deia Joan Oliver que els de Sabadell som d’estar per casa, i dintre d’uns dies seré un ciutadà més, enyoro la normalitat”, ha assegurat  Sánchez, que ha agraït el suport de la seva dona i les seves dues filles. “Ja toca passejar per la Rambla com un sabadellenc més”, ha conclòs.