Junts per Catalunya: la marca que liderarà Puigdemont a les eleccions del 21-D

El president de la Generalitat serà cap de llista i pugnarà amb Oriol Junqueras per guanyar unes eleccions en les quals els republicans parteixen amb avantatge a les enquestes | El PDECat és el principal impulsor de la marca electoral, que comptarà amb independents a les seves files

Carles Puigdemont, durant un consell nacional del PDECat
Carles Puigdemont, durant un consell nacional del PDECat | Julio Díaz / PDECat
13 de novembre del 2017
Actualitzat el 14 de novembre a les 12:19h
Junts per Catalunya. Aquesta és la marca electoral registrada i impulsada pel PDECat que liderarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a les eleccions catalanes del 21-D. Puigdemont, després de converses aquest cap de setmana a Bèlgica amb els principals dirigents de la formació -Artur Mas, Marta Pascal i David Bonvehí-, ha accedit a ser candidat -al gener havia dit el contrari- a través d'una llista que supera les sigles nacionalistes i que espera sumar independents a la causa per batre's amb ERC.

El nom no és nou en cercles nacionalistes. De fet, era un dels que va quedar finalista en el congrés fundacional, juntament amb Partit Demòcrata Català -el vencedor, tot i que després s'hi va incloure "Europeu" per superar les traves en el registre de partits al ministeri de l'Interior- i Partit Nacionalista Català. De fet, Puigdemont i l'expresident Artur Mas es van posicionat a favor de Junts per Catalunya en la primera votació, segons fonts presents a la sala on es va prendre aquesta decisió.

La Junta Electoral Central (JEC) ha admès el registre que havien enviat els dirigents del PDECat, i així ho han comunicat Marta Pascal -coordinadora general- i David Bonvehí -coordinador organitzatiu- als quadres de la formació, als quals han confirmat que Puigdemont serà el cap de llista. També deixen clar que els consellers empresonats o a l'exili també formaran part de la candidatura.

Adeu a l'agrupació d'electors

No han estat unes setmanes fàcils per al PDECat, que ha vist com el president de la Generalitat preferia presentar-se a les eleccions a través d'una agrupació d'electors. Aquesta fórmula, però, feia desaparèixer completament les sigles, i impedia tenir espai als blocs electorals i presència als debats en mitjans de comunicació públics. La prioritat de Mas i Pascal -aquesta última quedarà fora de la llista per centrar-se en el partit- era que Puigdemont liderés la candidatura, perquè el consideren el principal actiu de la formació a les urnes en un moment complicat a les enquestes.

La fórmula s'aprovarà en el consell nacional de dimecres. En un inici s'havia de fer aquest dissabte, però els últims intents per fer una candidatura unitària van ajornar els tràmits. Es pretén que la candidatura tingui presència de la societat civil, tot i que també hi haurà presència dels dirigents del partit. Les assemblees territorials de la formació ja han escollit els seus candidats, i les demarcacions ja estaven definits els candidats: Marc Solsona (Lleida), Lluís Guinó (Girona) i Jordi Sendra (Tarragona).

Cita per l'extradició

Puigdemont té una situació judicial complicada -el dia 17, divendres vinent, té cita davant del jutge que decideix sobre la seva extradició-, però està "combatiu", segons el seu entorn més immediat. Així doncs, està decidit a enfrontar-se a Oriol Junqueras, cap de llista d'ERC i empresonat a Estremera (Madrid), per l'hegemonia sobiranista. Els republicans han elaborat la seva pròpia llista transversal i la CUP ha decidit presentar-se en solitari.