Com votar si treballes el dia de les eleccions?

Quins permisos laborals han de concedir les empreses als seus treballadors per poder exigir el dret a vot?

Informació d'una mesa electoral.
Informació d'una mesa electoral. | Martí Albesa
Redacció
11 de novembre del 2017
La celebració d'eleccions en un dia laborable no és habitual. El proper 21 de desembre, quan els catalans estan cridats a les urnes en uns comicis al Parlament de Catalunya convocats en virtut de l'aplicació del 155, cau en dijous i, aquest escenari, ha generat molts dubtes en els treballadors. Com puc exercir el meu dret a vot si treballo aquell dia? Aquesta ha estat una de les preguntes més repetides en els darrers dies.

Aquesta qüestió ve detallada en el capítol XII del Reial Decret 953/2017, el qual dicta les normes complementàries per a les eleccions convocades pel govern espanyol. Concretament, el capítol XII detalla els permisos laborals que les empreses han de concedir als treballadors per a que puguin exercir el dret a vot. L'article 24 regula les empreses privades i el 25 l'administració. Segons destaca el BOE, els funcionaris tenen els mateixos drets que la resta de treballadors.

Permís retribuït de fins a quatre hores

El reglament detalla que "el dia de les eleccions, en aquelles localitats en què no sigui dia festiu, les empreses han de concedir als treballadors i treballadores que tinguin la condició d'electors i que tinguin obligació de treballar en aquesta data, un permís de fins a quatre hores dins de la jornada laboral que els correspongui, que és en tot cas retribuït i no recuperable, d'acord amb el que estableix la normativa laboral vigent"

Permís retribuït durant la jornada de votació pels membres de la mesa electoral i apoderats

L'article apunta que "els treballadors que acreditin la seva condició de membre de mesa electoral o d'interventor o interventora i que tinguin obligació de treballar el dia de la votació tenen dret a gaudir d'un permís retribuït i no recuperable durant la jornada completa del dia de la votació i , també, d'un permís retribuït durant les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior".

Si ets membre de la mesa i descanses el dia de les eleccions, tens dret a un permís retribuït de cinc hores l'endemà

La regulació assenyala que "els treballadors que acreditin la seva condició de membre de mesa electoral o d'interventor i que sí que gaudeixin de descans el dia de la votació tenen dret a un permís retribuït de les cinc primeres hores durant la jornada del dia immediatament posterior al de la votació".