Sabadell es marca rebaixar en deu anys el 9% actual de l'absentisme escolar

Les regidories d'Educació i Acció Social impulsen una prova pilot aquest curs, en coordinació amb entitats, famílies i Generalitat

La presentació del projecte pilot per combatre l'absentisme escolar
La presentació del projecte pilot per combatre l'absentisme escolar | Albert Hernàndez
09 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:43h
Sabadell té un 9% d’absentisme escolar, aproximadament uns 1.800 nens. Una xifra elevada, que preocupa al consistori i que presentada com a tal “se’n pot fer un mal ús”, ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga. Tal com ha dit és un problema “transversal” que va des de baixes a les aules durant algunes hores fins a “absència notable” i els motius, també són de tot tipus: “n’hi ha de vinculats a dinàmiques de les famílies i no és un tema estrictament econòmic”.
 
Berlanga ha posat la mira en reduir al 5% aquest dada el 2027. Per això, aquest curs ja s’ha decidit impulsar una prova pilot i que compta amb la implicació, a més de l’Ajuntament, d'entitats de la ciutat, que són Fundación Secretariado Gitano, Associació Gitana de Sabadell i l’Església Evangèlica de Filadèlfia; famílies i la Generalitat. El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha volgut remarcar que hi estigui posat el col·lectiu gitano “no vol dir que sigui el problema sinó una part” i precisament ha qualificat “d’important” la seva feina. D’una banda, la Fundación estarà dins els centres assessorant i acompanyant, mentre que la Associació Gitana de Sabadell serà “l’enllaç fora de les aules” per, tal com ha assenyalat el seu president Manuel Heredia, “s’agafi consciència de la importància de l’escolarització”.
 

El regidor Gabriel Fernàndez amb el president de l'Associació Gitana de Sabadell, Manuel Heredia Foto: Albert Hernàndez


Cinc centre i 40 estudiants
 
El projecte s’ha implantat en cinc centres de Sabadell, de la zona nord i el barri de La Serra. Es farà entre 40 alumnes que la Regidoria d’Acció Social ha escollit pel seu perfil i dels que s’espera, com ha indicat esperançat Fernàndez, “podrien tenir un cert èxit o millorar les dades”. A més, s’acompanyarà d’una partida de 15.000 euros. En cas d'obtenir bons resultats, s'espera que la iniciativa continuï el proper curs i "es consolidi", amb la col·laboració de la Generalitat. Tot i així, ambdós regidors han garantit que "es buscaran recursos" si no hi ha el suport del Govern. 
 
Tots els actors ja estan treballant i en aquest sentit, Heredia ha afirmat que amb el Departament d’Ensenyament es vol repassar els expedients de cada família. Aquesta és la idea de la iniciativa que sigui “un seguiment individualitzat”, ha assegurat Berlanga, ja que, ha afegit, “no hi ha una fórmula màgica contra l’absentisme”.
 
Casos a fiscalia
 
El titular d’Acció Social ha aquesta selecció de quarantena d’alumnes són un 10% dels casos que porta la seva regidoria. Però, per altra banda, “hi ha casos molts greus” i s’està treballant amb fiscalia per aplicar “les mesures adients”. “No són, però els suficients per posar-nos en alerta”, ha advertit.