L'Audiència Nacional ordena detenir Puigdemont a Bèlgica

L'euroordre demanada per la Fiscalia també afecta els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí, que no han comparegut a l'Audiència Nacional | La Fiscalia belga ja ha rebut la interlocutòria i l'analitzarà dissabte, per bé que la jutge també n'ha dictat una d'internacional, per si canvien de país

Ponsatí i Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les
Ponsatí i Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les | NacióDigital
03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 22:17h
L'Audiència Nacional espanyola ja ha pres la decisió sobre l'ordre internacional de detenció del president de a Generalitat, Carles Puigdemont, demanada per la Fiscalia després que el president no hagi anat a declarar per uns suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Puigdemont s'havia quedat a Bèlgica amb els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Anna Ponsatí i Lluís Puig, contra qui també es dirigeix la petició d'arrest del ministeri públic malgrat que alguns han demanat declarar per videoconferència des de Bèlgica.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 ha dictat dues actuacions diferents. Un adreçat a la Fiscalia federal belga perquè siguin detinguts en aquest país "on pel que sembla es troben els cinc investigats" i un altre de recerca i captura internacional per si es trobessin en un altre lloc. En aquest segon cas, la recerca aniria a càrrec de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil -en cas que hagin viatjat a Espanya- i la Interpol.

Així mateix, la jutge rebutja la petició formulada per Puigdemont i altres exconsellers de prestar declaració per videoconferència, ja que, segons explica en les seves resolucions, "no concorren cap dels casos per autoritzar aquesta mesura". En les dues interlocutòries, Lamela detalla tots els fets que han motivat la persecució penal dels integrants del Govern de Catalunya, pels quals se'ls podrien imputar els delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència a l'autoritat.

La Fiscalia belga ja s'activa

La Fiscalia federal belga ha rebut ja les ordres europees de detenció, segons han confirmat un portaveu. La fiscalia examinarà "a partir de demà " l'ordre i, segons ha indicat el mateix portaveu, podria enviar-la al jutge d'instrucció aquest mateix cap de setmana, el qual haurà de decidir "els passos a seguir". 

A partir d'ara, el procés que s'obre es pot allargar durant almenys un parell de mesos, segons la decisió que prengui el jutge del tribunal d'instrucció. Puigdemont i els consellers hauran de comparèixer davant del jutge, ja sigui per iniciativa pròpia, acompanyats pel seu advocat, o arrestats. El jutge haurà de decidir si deixa a Puigdemont i els consellers lliures o en presó provisional a Bèlgica mentre decideix sobre l'euroordre de detenció.

En la seva petició, la Fiscalia feia constar els "reiterats intents" d'entregar la citació als querellats, així com trucades telefòniques a les quals s'ha fet "cas omís". Pel que fa a Puigdemont, Comín i Serret, que havien demanat declarar per videoconferència, el ministeri públic assegura que no han facilitat dades sobre on són en aquests moments.

La resta del Govern, a la presó

La resta de membres del Govern, que van comparèixer dijous a l'Audiència Nacional espanyola, seguiran empresonats. Lamela va ordenar presó sense fiança per al vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Afers Exteriors), Josep Rull (Territori), Joaquim Forn (Interior), Carles Mundó (Justícia) i Dolors Bassa (Treball), així com Meritxell Borràs (Governació), que inicialment se la situava a Bèlgica.

L'excepció ha estat l'exconseller Santi Vila. L'Audiència Nacional espanyola l'ha deixat en llibertat després que la seva defensa hagi pagat aquest divendres la fiança de 50.000 euros que li va imposar la jutge instructora. Després de comprovar l'ingrés, la jutge ha autoritzat la sortida de la presó però amb mesures cautelars: prohibició de sortir de l'Estat, retirada del passaport, compareixences quinzenals al jutjat i estar localitzable per telèfon.  

La declaració dels membres de la mesa, suspesa

D'altra banda, el Tribunal Suprem va suspendre la declaració dels membres sobiranistes de la mesa i la va ajornar fins al proper 9 de novembre. Encapçalats per Carme Forcadell, que va ser l'última en arribar, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet van comparèixer al tribunal. "Defensarem que portar el debat del carrer al Parlament no pot ser delicte", va dir el líder d'EUiA just abans d'entrar.

Les ordres són les següents, la primera per si es troba a Bèlgica, i la segona per si ha viatjat a Espanya o a algun altre estat:

2017-11-3 Auto Orden Europea Detencion Puigdemont by naciodigital on Scribd

2017-11-3 Auto Orden Nacional e Internacional Detención Puigdemont by naciodigital on Scribd