Bustos treu ferro a les imputacions del 'cas Mercuri' i reitera la seva innocència

Adverteix que no està imputat en la peça principal | Admet alguna "probable" irregularitat comptable a la FMC o la retirada d'alguna multa

Nació Sabadell
08 de juny del 2015
Actualitzat el 09 de juny a les 10:24h
Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, en la seva compareixença.
Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, en la seva compareixença. | Aleix Moldes

L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha tret ferro aquest dilluns al Parlament a totes les acusacions del cas Mercuri que pesen sobre ell, gairebé una a una, però sobretot ha volgut recordar que no està imputat en la peça principal del cas, sobre suposats cobraments de comissions irregulars per operacions urbanístiques a la ciutat. Bustos ha explicat que les acusacions per corrupció urbanística que semblava que hi havia al principi contra ell no s'han traduït en imputació judicial, però sí que ha admès alguna "probable" irregularitat comptable a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en la retirada d'alguna multa o en la contractació de personal al Consorci de Residus del Vallès Occidental. 

Bustos s'ha presentat davant la Comissió amb to tranquil i diversos dossiers amb documentació sobre les nou peces del sumari del cas Mercuri en què està imputat per justificar la seva innocència davant dels Diputats. Tot plegat al marge de la peça de Montcada i Reixac, en què està condemnat a un any i quatre mesos de presó, quatre anys i mig d'inhabilitació i 60.000 euros de multa per tràfic d'influències.

L'exalcalde s'ha expressat en la mateixa línia que el seu germà, Paco Bustos i ha advertit que "les escoltes s'han mal interpretat". Bustos ha repassat diversos temes com l'episodi en què va trucar el cap de la Policia Local per demanar-li que no es tramités una multa interposada al seu fill, que va intervenir en una altra referent a la seva dona o que va pagar una que va rebre la filla d'Antoni Fogué, expresident de la Diputació de Barcelona. "No està ben fet, però d'això a ser un delicte de tràfic d'influències...", ha indicat Bustos. 

Pel que fa a la peça de Montcada i Reixac, ha reiterat que Carmina Llumà no era funcionaria de carrera, sinó un càrrec de confiança. ​"No teniem coneixement que hi havia unes proves per seleccionar la cap d'urbanisme de l'Ajuntament de Montcada. Va ser després que ho vam saber", s'ha justificat. ​

Amb tot, ha recordat que no està imputat per la peça de presumptes comissions irregulars per operacions urbanístiques i ha demanat que comparegui l'exregidor del PP Jodi Soriano - ho farà el 29 de juny- i també els empresaris que asseguren que van pagar aquestes quantitats. "Després d'anys de calvari no ha sortit cap informació que indiqui que nosaltres haguem agafat un euro", ha dit Bustos. 

Factures de la FMC

Pel que fa a les factures de la FMC ha dit que "per error" van apuntar-se en el compte d'aquesta entitat. En aquest sentit ha assegurat que durant un període de temps determinat va incrementar les seves relacions socials i polítiques, "quan els ajuntaments van estar qüestionats per la seva gestió" i ha afirmat que ho va fer per defensar els interessos dels ens locals. Pel que fa als rellotges que la FMC va regalar a diversos membres de l'entitat municipalista per agrair-los la seva tasca en aquesta, ha dit que considera "desproporcionats" els fets que se n'han derivat. 

Persecució per no ser català

Bustos ha insinuat que les imputacions contra ell tindrien l'origen en la "persecució política" a la qual s'ha vist sotmès durant anys. Per "l'establishment" sabadellenc, que no volia que un socialista governés la ciutat, però també per una part de la societat que, segons ell, no hauria acceptat que l'alcalde fos una persona nascuda fora de Catalunya. Durant la seva compareixença fins i tot ha recordat com alguns grups a l'oposició com ICV-EUiA, que havia governat la ciutat fins l'any 1999, van promocionar l'eslògan Estil Bustos? No, gràcies, segons ell perquè no van acceptar mai que el PSC els passés per davant i els ecosocialistes comencessin una important davallada que els va portat a tenir 4 regidors en les eleccions del 2011.

Sabia que l'investigaven

L'exalcalde de Sabadell ha explicat que va ser conscient que tenia el telèfon punxat des del principi de la investigació. Amb tot ha dit que no va moderar el to de les seves converses perquè creia que no estava cometent cap delicte. Així, ha explicat que les seves sospites van aparèixer quan un bloc de Sabadell va publicar informació personal sobre la seva família.

També ha explicat que va demanar a Joan Delort, que llavors era el director general dels Mossos, que comprovés si a casa seva hi havia micròfons. Així mateix ha dit que va demanar explicacions a l'aleshores conseller d'Interior, Felip Puig, per la investigació contra ell.