VÍDEO El moment en què el Parlament ha declarat la independència

La cambra catalana aprova la resolució que regula els efectes de la proclamació de la República, aixecant-ne així la suspensió, i la que dona el tret de sortida al procés constituent

Redacció
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:43h

La República catalana ja és una realitat. El Parlament ha aprovat aquest divendres les resolucions que detallen els efectes de la declaració de sobirania firmada el 10 d'octubre i, amb aquest gest, ha aixecat la suspensió que havia decretat Carles Puigdemont aquell mateix dia, per abordar un últim intent de diàleg amb l'Estat o de mediació internacional que per ara s'ha evidenciat impossible. Com marcava el full de ruta de Junts pel Sí i exigia la CUP, per tant, la independència ja està declarada amb tots els seus efectes. En aquest vídeo podeu veure el moment precís.

Ara, però, comença la fase de la resistència, per intentar preservar les institucions davant l'aplicació del 155 per part del govern espanyol i, a poder ser, per posar en marxa les estructures d'estat, buscar el reconeixement internacional i iniciar el procés constituent.

Les dues resolucions que aixecaven la suspensió s'han votat en secret. Han estat avalades amb 70 vots a favor, 10 en contra i 2 en blanc. Els diputats de C's, PSC i PP han abandonat l'hemicicle per evitar votar uns textos que consideraven il·legals. De fet, el ple ha estat mogut, com d'altres recents en què s'havien debatut elements centrals de la culminació del full de ruta sobiranista, com la llei del referèndum, el 6 de setembre. Les nombroses peticions de reconsideració per part de l'oposició de l'admissió a tràmit de les resolucions independentistes, de fet, ha provocat que el ple no pogués començar a les 12 del migdia, tal com estava previst.

Sigui com sigui, l'escenari que s'obre ara és incert. Navega entre la sobirania plena que implicaria que aquesta proclamació es pogués implementar amb totes les conseqüències -una opció en què pocs confien, almenys a curt termini- o la suspensió de pràctica de l'autonomia que implica que, almenys temporalment, el govern espanyol apliqui el 155 per cessar els membres del Govern, es faci amb el control d'aquest i buidi de competències el Parlament, tal com el Senat l'ha avalat a fer aquest mateix divendres, en paral·lel als debats de la cambra catalana.
 

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, al ple d'aquest divendres Foto: Josep Maria Montaner