Sabadell rebutja l'aplicació de l'article 155 que vol retirar l'autogovern de Catalunya

Intensa traca de retrets entre diferents grups pels posicionaments oposats al respecte de la intervenció de la Generalitat

El ple de Sabadell d'aquest dijous
El ple de Sabadell d'aquest dijous | Albert Segura
26 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:09h
El ple ordinari de Sabadell ha abordat la situació política que viu el país de manera molt intensa, a través, concretament de tres mocions. La primera ha estat un punt que s'ha inclòs d'urgència a la sessió d'aquest dijous a partir de la petició que han dut a terme els grups municipals d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, a la qual s'ha sumat una moció en defensa del Govern rubricada per CiU, ERC, Crida i els regidors no adscrits, i una darrera de Ciutadans en defensa dels funcionaris i treballadors públics.

Amb tot, la proposta de Ciutadans ha caigut, donat que únicament ha rebut el suport del grup proposant i del PSC. Les dues altres mocions s'han aprovat, la primera amb els vots favorables dels regidors no adscrits, Guanyem Sabadell, Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i CiU, mentre que la segona ha prosperat amb els vots dels mateixos grups amb l'excepció d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell.

Acords de la moció d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell

"PRIMER.- Condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya que s’hagin pogut cometre a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat contra la població i les institucions catalanes.

SEGON.- Condemnar la presó decretada per als líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i mostrar el suport a les famílies i companys i companyes de les entitats que presideixen, especialment en el cas de Jordi Cuixart per la seva vinculació a la nostra ciutat.

TERCER.- Demanar la no aplicació de l’Article 155 de la Constitució, que comportaria la intervenció de l’Autonomia de Catalunya, així com altres decisions que redueixin l’autogovern català.

QUART.- Preservar la cohesió social i la convivència cívica i democràtica des de la diversitat i pluralitat i els valors existents al nostre país.

CINQUÈ.- Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya, al Govern espanyol i al grups polítics del Parlament de Catalunya".


Acords de la moció de CiU, ERC, Crida i els regidors no adscrits

"PRIMER.- Manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya.

SEGON.- Condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes.

TERCER.- Instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

QUART.- Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a l’Associació de Municipis per la Independència, al Govern espanyol i als grups polítics del Parlament de Catalunya". 


Retrets al ple

El debat de les mocions ha estat marcat per dos elements, el primer que a mig debatre s'ha sabut de la intenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar eleccions pel proper 20 de desembre, i el segon pels retrets entre diversos grups municipal.

Ciutadans ha tingut gran part de responsabilitat en aquest segon fet, donat que ha acusat en reiterades ocasions a Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell de ser "independentistes", un fet que ha tensat el clima al ple. "No està bé faltar a la veritat per una estratègia electoral, ja els va bé dir que som independentistes, que seguim no sé què, però Unitat pel Canvi no és un partit independentista, no ho utilitzin, una mica de rigor, vostè sabrà a qui defensa, però les diferències entre el seu partit i el PP són molt escasses", ha renyat el primer tinent d'alcalde i portaveu d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, al regidor taronja Adirán Hernández.

També el portaveu d'ERC, Juli Fernàndez, ha retret a Ciutadans i als socialistes que hagin ajudat al PP a tirar endavant una aplicació tan perillosa com ho és la de l'article 155, que priva de drets en la línia d'actuació recent de l'Estat espanyol: "Vostès saben què se sent quan es rep una carta oberta dins d'un paquet de plàstic, i que et diguin que s'ha trencat pel camí? Jo sí, i en qualsevol país democràtic això no és de rebut", ha expressat.