Més de 29.000 casos de frau elèctric a Catalunya en nou mesos

La detecció s’ha convertit en una professió d’alt risc per als tècnics, que en ocasions han patit agressions en el moment de procedir a interrupcions del subministrament il·legal

Una plantació de marihuana, amb subministrament elèctric il·legal
Una plantació de marihuana, amb subministrament elèctric il·legal | Endesa
Redacció
27 d'octubre del 2017
Endesa ha detectat 29.115 casos de frau elèctric a Catalunya en els primers nou mesos de l’any, un 23% més que en el mateix període de l’any passat. La dada resulta encara més reveladora si es fa la mitjana, ja que representa 107 casos al dia.

L’energia recuperada supera els 333 milions de kilowatts hora, el que equival al consum d’una població de 68.000 habitants durant tot un mes. En aquest sentit, i malgrat que el número de casos ha augmentat de forma considerable, la recuperació d’energia es manté força estable, amb una breu reducció del 4% en comparació amb el 2016. 

 

Un punt de connexió il·legal a la xarxa elèctrica Foto: Endesa

Endesa manté oberta una línia de treball centrada en la lluita contra el frau, que ha hagut d’intensificar en els últims anys com a conseqüència de la seva proliferació i sofisticació dels mètodes emprats. També, en alguns casos, la detecció s’ha convertit en una professió d’alt risc pels operaris, que han patit agressions en el moment de procedir a talls per subministraments il·legals, que han desembocat en denúncies i sentències condemnatòries pel defraudado o l'agressor. És per això que en algunes ocasions se sol·licita suport policial per poder executar les interrupcions.  

En aquest sentit, segons dades obtingudes per la companyia, s’estima que només al voltant de l’1% de l’energia defraudada correspon a casos de famílies amb pocs recursos, que es connecten a la xarxa de manera il·legal. Són, per tant, les empreses i els grans consumidors els que estan realitzant en gran part frau elèctric, posant en perill la seva seguretat i la de les seves instal·lacions.

"És en aquest punt, la seguretat, on Endesa posa el focus de les operacions antifrau, ja que no és només un acte delictiu i penat per la llei, sinó que implica posar en greu risc la seguretat i la salut de les persones que conviuen o estan pròximes al defraudador i a les instal·lacions manipulades", explica l'empresa. "Connectar-se il·legalment a la xarxa o a un comptador pot causar electrocució i incendis no només a les mateixes instal·lacions, sinó que també pot produir accidents similars als qui visquin a prop o entrin en contacte amb els elements manipulats", afegeix.  

"D’altra banda, cal tenir present que l’impacte negatiu del frau no repercuteix en l’essencial sobre les companyies elèctriques, sinó que, com succeeix amb el frau fiscal, afecta directament els recursos de la resta d’empreses i ciutadans, perquè es tradueix en un increment de la factura elèctrica que es paga entre tots, a més, es tracta d’una pràctica que atempta contra la lleial competència. És per això que, per contrarestar aquesta situació, Endesa realitza accions efectives contra el frau amb el suport d’equips especialitzats i aplica els avanços tecnològics a les xarxes intel·ligents, conjuntament amb eines com el Data Mining (mineria de dades) –conjunt de tècniques que trobar patrons repetitius, tendències o regles que expliquen el comportament de les dades obtingudes–", conclou. 

En el quadre adjunt a continuació es detallen les dades d’aquests nou primers mesos de l’any i també de l’any anterior, desglossades per demarcacions.
 

Taula de frau elèctric Foto: Endesa