​Sant Cugat rebutja l'aplicació de l'article 155 per suspendre l'autogovern de Catalunya

En un ple extraordinari celebrat aquest matí, els grups municipals han aprovat dues mocions per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya | El ple també ha aprovat una moció per exigir la llibertat immediata dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

El ple de Sant Cugat d'aquest dimecres
El ple de Sant Cugat d'aquest dimecres | Ajuntament de Sant Cugat
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:56h
L’Ajuntament de Sant Cugat ha celebrat aquest matí un ple extraordinari d’urgència per debatre tres mocions relacionades amb la situació política que en aquests moments es viu a Catalunya. En ell s'hi han aprovat un total de tres mocions.

Moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya

El text manifesta, en primer lloc, el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat al Govern de Catalunya i al Parlament “per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya”. A més a més, condemna la violació “de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes”.

Finalment insta el Govern espanyol i els partits que li donen suport a “aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola”. L’aplicació d’aquest article, segons denuncia en el text aprovat, “liquida, de facto, l’autonomia catalana”.

Aquesta moció, presentada a instàncies de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals (en els acords segon, tercer i quart) excepte el PP, que hi ha votat en contra. L’acord primer s’ha aprovat amb els vots a favor de PDeCAT, ERC i CUP; i els vots en contra de PP, PSC i ICV-EA.  

Moció per exigir la llibertat immediata dels presidents de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

L’acord considera que “no hi ha estat democràtic al món que jutgi les idees i menys encara que les empresoni” i per això, davant l’empresonament de Sànchez i Cuixart, denuncia “la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals” i manifesta la “persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones per part d’un Estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal”.

Així mateix, considera que hi ha una “manca de separació de poders a l’Estat espanyol” i una “manipulació i coacció dels mitjans de comunicació”. Finalment, demana a les institucions europees “que no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura”.

Aquesta moció, presentada a instàncies de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals (en els acords primer, segon i cinquè) excepte el PP, que hi ha votat en contra. Els acords tercer i quart s’han aprovat amb els vots a favor de PDeCAT, ERC i CUP; l’abstenció de PSC i ICV-EA; i el vot en contra de PP.  

Moció per reclamar una solució política del conflicte entre Catalunya i Espanya i de rebuig a les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya

L’acord rebutja “l'aplicació de mesures excepcionals derivades de l'activació de l'article 155 de la Constitució que suposen trencar l'autogovern de Catalunya” i exigeix al govern de l’Estat espanyol que “desactivi les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya en aplicació de l'article 155 de la Constitució i retorni les competències segrestades per a recuperar la normalitat democràtica al nostre país”.
El text també exigeix la retirada dels efectius policials del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil enviats de manera expressa a Catalunya per impedir les votacions de l’1 d’octubre.

Finalment, la moció insta el govern Espanyol a obrir un diàleg amb la Generalitat de Catalunya i amb el conjunt d'actors polítics “per buscar solucions polítiques democràtiques al conflicte. Unes solucions que permetin a la ciutadania catalana decidir el seu futur”. També insta la Comissió Europea a “la promoció d’una mediació política internacional imparcial que permeti trobar vies de diàleg que superi les solucions unilaterals”.

La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de PDeCAT, PSC i ICV-EA; l’abstenció d’ERC i CUP; i el vot en contra del PP.