Prova pilot amb més de 100 comerços i restaurants del Vallès Occidental per recollir residus porta a porta

El sistema compta amb un mecanisme d'identificació d'usuari per poder fer un seguiment de l'activitat

Redacció
24 d'octubre del 2017
Un centenar de comerços i establiments de restauració del Vallès Occidental participaran en una prova pilot de recollida de residus porta a porta. Es tracta de negocis dels municipis de Castellar del Vallès, Rubí i Sant Llorenç Savall. L'experiència tindrà una durada de sis mesos i té per objectiu millorar els percentatges de recollida selectiva.

Tot plegat amb la voluntat de poder assolir els objectius previstos per l'Agència de Residus de Catalunya i la Unió Europea pel 2020. El sistema comptarà amb un mecanisme d'identificació d'usuari per poder fer un seguiment, i assegurar una major implicació dels participants. La iniciativa compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

L'inici de la prova pilot del Porta a Porta implicarà canvis d'hàbits en els establiments i també canvis als serveis de recollida. Les diferents fraccions es recolliran en dies concrets de la setmana segons un calendari establert. La pèrdua d'anonimat per part dels usuaris, així com la facilitat en el servei de recollida –el residu es ve a buscar a la porta de l'establiment- ha de facilitar l'augment en la recollida selectiva.

El sistema comptarà amb un mecanisme d'identificació d'usuari que permetrà recollir informació i fer-ne un posterior anàlisis. Per això, els contenidors comptaran amb un xip que permetrà, mitjançant un lector recollir dades i transmetre-les al sistema informàtic corresponent.

Amb tot plegat, s'obtindrà informació sobre el nombre de recollides al dia, el volum de residus generat per usuari , per dia i per fracció i les incidències generades (residus amb impropis). També es podrà fer un seguiment de la participació pels diferents productors.

El president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba, explica que "aquesta prova pilot s'emmarca en el nou Pla de Prevenció i Gestió dels Residus Municipals del Vallès Occidental (PREVOC) que està acabant d'elaborar el Consorci de Residus i que ha de marcar les polítiques i actuacions en la gestió dels residus municipals pels propers anys".