Sabadell aprova la nova ordenança municipal de benestar animal

Impulsen la tinença responsable i la protecció

per Redacció, 24 d'octubre de 2017 a les 07:00 |
L'ordenança s'aprovarà dijous | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sabadell aprovarà el proper dijous en sessió plenària i de manera definitiva una nova ordenança municipal en el Ple del mes d’octubre. El text ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats animalistes.

La nova ordenança reguladora de la tinença d’animals s’ajusta a criteris de vetlla pel benestar animal i s’emmarca en la declaració de Sabadell com a ciutat lliure de maltractament animal, moció que va aprovar l’Ajuntament en el Ple de setembre de 2015.


Entre les novetats que proposa la nova normativa, es prohibeix a la ciutat l’organització de qualsevol iniciativa o espectacle basat en el patiment o sacrifici animal, com és el cas de les curses de braus o similars. També s’estableixen les condicions de la tinença d’animals a casa, com per exemple no deixar-los sol al domicili durant un període superior a 12 hores. També s’estableixen els criteris i les condicions d’accés dels gossos al transport públic, els necessaris quan es deixi l’animal tancat en un vehicle o la regulació dels gossos que hi ha als horts de la ciutat.

Ordenança més exhaustiva

La nova ordenança és molt més exhaustiva que la que es va aprovar l’any 2000 –amb una modificació el 2011– i recull de forma detallada les condicions de manteniment dels animals. Estableix les característiques dels mitjans de subjecció dels animals i detalla, per exemple, les obligacions dels propietaris d’espais on s’instal·lin colònies de gats i les condicions de control i manteniment d’aquestes.

El nou marc normatiu estableix compromisos de l’administració i reforça el paper de les entitats de defensa dels animals. Regula aspectes que l’anterior ordenança no preveia, com l’especial esment a la protecció dels animals del parc de Catalunya, l’adopció i donació d’animals, la presència d’èquids als carrers,les condicions de transport d’animals en vehicles particulars o la regulació de les zones d’esbarjo per a gossos.


La proposta també inclou el desenvolupament d’uns nous títols dedicats a temes com la importació, cria, venda i donacions d’animals exòtics i altres o vigilància i control del benestar animal.

A més, el nou règim sancionador és, també, molt més exhaustiu. Tot i que no canvien els marges dels imports de les sancions en funció de la gravetat de la infracció, incorpora mesures de caràcter alternatiu a la sanció, dona la possibilitat de substituir l’expedient sancionador, en cas d’una primera infracció lleu, per tasques en benefici de la comunitat relacionades amb protecció d’animals o permet commutar la sanció o part d’aquesta en cas d’expedient sancionador, per infraccions greus o molt greus, en els casosque siguin competència de l’Ajuntament.

 

Participació