L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons «El Periódico»

ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015, segons l'enquesta del rotatiu

Redacció
23 d'octubre del 2017
L'independentisme tornaria a obtenir la majoria absoluta en el Parlament de Catalunya en unes hipotètiques eleccions autonòmiques, gràcies a una victòria contundent d'Esquerra Republicana. Si avui se celebressin comicis, la formació dirigida per Oriol Junqueras sumaria 44 escons, el doble que Ciutadans, que repetiria com a segona força tot i perdre suport. Amb els 19 del PDECat i els 10 de la CUP, les forces sobiranistes escalarien fins als 73 escons.

Així ho destaca una enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), difosa per El Periódico, anterior l'anunci per part de l'Estat dels detalls que comportarà l'aplicació de l'article 155. Si es compten vots, el suport a la independència de Catalunya també creixeria, tot i que ho faria només una dècima. Passaria del 47,8% actual a fregar el 48%.

S'igualarien les forces en la lluita pel segon lloc, tot i que Inés Arrimadas tornaria a ser la cap de l'oposició. Ciutadans perdria suport en relació amb les eleccions del 27 de setembre del 2015, passant dels 25 escons actuals a una forquilla d'entre 21 i 22, però es mantindria com a primera força unionista a la cambra catalana. El PSC, per la seva part, protagonitzaria una escalada considerable i se situaria gairebé en un empat tècnic amb Cs. La bancada dels socialistes creixeria en quatre o cinc diputats -dels 16 d'ara a 20 o 21-.

La segona força independentista, el PDECat, quedaria relegada a una quarta posició amb 18 o 19 escons. PP i CUP tancarien el llistat de 135 diputats del Parlament. Els cupaires mantindrien uns registres similars als actuals i els populars perdrien un o dos representants a la cambra.

L'enquesta es va realitzar entre els dies 16 i 19 d'octubre, de dilluns a dijous de la setmana passada, amb una mostra de 800 persones. En aquells dies l'Audiència Nacional va decretar l'ingrés a presó dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i el govern espanyol va obrir definitivament la porta a l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia catalana, tot i que sense detallar-ne les mesures exactes.