L'Estat anuncia la licitació dels estudis per soterrar les vies del tren a Montcada

El BOE ha publicat l’obertura de licitació de la redacció de l’estudi informatiu, projecte bàsic i constructiu del soterrament de la R2 al seu pas pel municipi | L'Ajuntament celebra la decisió, que apropa més que mai la desaparició de les vies en superfície

Roda de premsa de balanç de l'Ajuntament de Montcada
Roda de premsa de balanç de l'Ajuntament de Montcada | Albert Segura
13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:45h
El govern de l'Estat ha fet públic a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la licitació de la redacció de l’estudi informatiu, el projecte bàsic i el constructiu del soterrament de la línia R2 al seu pas pel municipi de Montcada i Reixac. Es tracta d’un gran pas endavant que el consistori ha valorat de gran notícia per a la ciutat, donat que es materialitza un acord que hauria d’haver-se impulsat la l’any 2007.

Els estudis, que compten amb un pressupost de 3.566.436,14 euros, estaran a licitació fins el 21 de novembre, s’adjudicaran el 5 de desembre, i el termini d’execució és de 21 mesos. Les obres es preveu que puguin iniciar-se al primer semestre de 2020, i tindran un termini d'execució de 36 mesos. 

“El dia d’avui és molt important per a Montcada i per als seus ciutadans, dona compliment a un dels compromisos que s’adquireix en la comissió de seguiment que vam crear ara fa uns mesos, es va dir que la notícia d’avui es donaria al setembre, s’ha endarrerit, però ara estem més a prop de fer realitat el soterrament”, ha expressat en roda de premsa l’alcaldessa, Laura Campos. 

Amb tot, l’experiència fa que ni l’Ajuntament ni la Plataforma Tracte Just - Soterrament Total estiguin a sobre del procés per vetllar perquè els terminis es compleixen. “Estarem atents perquè es compleixin, hi ha uns terminis que marca la llei”, ha afegit el primer tinent d’alcalde, Jordi Sànchez. 

Amb tot, Campos ha assegurat que en cas que es proclami la República, l'Ajuntament no tem que es perdin les aportacions econòmiques per efectuar el soterrament. “El perill i la por de què el projecte quedi en suspens hi és sempre, al 2007 no hi havia la situació política que hi ha ara i es va aturar, no és garantia que el projecte no tiri endavant”, ha recordat. “Ens és igual qui soterri, el que volem és que se soterri, ara hi ha un cronograma”, ha reiterat.

Més seguretat fins el 2020

Amb tot, l'Ajuntament defensa que mentre no arriba el tan esperat soterrament, cal seguir treballant per evitar que creixi la xifra de morts a les vies. En aquest sentit, han recordat que de les cinc estacions que hi ha al municipi, només una està adaptada a per a persones amb mobilitat reduïda. De fet, el darrer incident a les vies va passar el 5 d'octubre, quan un jove de 21 anys va perdre una cama en ser atropellat pel tren.

"Continuem tenint el perill i la manca de mesures de seguretat en els passos a nivell, cal que gestionem això mentre no ens soterren les vies, exigint i reclamant", ha assenyalat Campos. Per això, demanen que el compromís de col·locació de tanques a la R2 al seu pas pel municipi es materialitzi, així com la col·locació d'una doble barrera als passos a nivell i l'ampliació dels passos per a vianants.