Un jutjat de Terrassa investiga els Mossos per «inactivitat» durant l'1-O

És el jutjat número 1, que ha obert diligències per un possible delicte de desobediència durant l'obertura dels col·legis electorals

Un parell d'agents dels Mossos d'Esquadra aixecant acte durant l'1-O a Terrassa.
Un parell d'agents dels Mossos d'Esquadra aixecant acte durant l'1-O a Terrassa. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
08 d'octubre del 2017
El jutjat número 1 de Terrassa ha obert diligències als Mossos d'Esquadra per "inactivitat" durant l'obertura dels col·legis electorals en el referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre. Patrulles amb dos agents es van personar en diferents espais de votació de la ciutat entre les sis i les set del matí. En cap cas, però, van procedir a desallotjar el recinte o van impedir que se celebrés la votació, tal com els demanava Fiscalia.

Escudant-se en raons de "proporcionalitat", els Mossos aixecaven acta, constataven que no havien pogut fer fora els centenars de persones que s'aplegaven davant la porta dels col·legis des de primera hora -moltes ja hi eren des de divendres a la tarda- i adoptaven un rol de vigilància per garantir "l'ordre públic al llarg de tota la jornada". El jutjat terrassenc investiga ara si aquest modus operandi va incórrer en un possible delicte de "desobediència per inactivitat".
 

Un parell d'agents dels Mossos d'Esquadra aixecant acte durant l'1-O a Terrassa. Foto: Sergi Ambudio



Segons dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un total de 23 jutjats d'arreu del territori català han obert diligències per fets relacionats amb l'1-O. D'aquests, en són 17 els que investiguen el cos de la policia catalana per la mateixa raó que ho fa el jutjat número 1 de la cocapital vallesana. Arran de diverses denúncies presentades, també s'han obert altres causes per delictes de lesions, per votacions il·legals o per revelació de secrets per l'ús de dades personals.

En l'àmbit del Vallès Occidental, també hi ha causes obertes a Cerdanyola del Vallès, on tres particulars van denunciar els Mossos. La magistrada ja ha sol·licitat informació al cos policial. Per altra banda, el jutjat número 2 de Sabadell ha obert diligències pels mateixos motius que a Terrassa.