Els Pins del Vallès: el dia en què Sant Cugat del Vallès va canviar de nom

Durant la Guerra Civil el municipi es va rebatejar com a Pins del Vallès | Es tracta d'una situació a què es va sotmetre a molts municipis catalans

Plaça Octavià amb la font i un punt de gasolina, durant la Guerra Civil
Plaça Octavià amb la font i un punt de gasolina, durant la Guerra Civil | Arxiu Històric Municipal de Sant Cugat del Vallès / Bibian
08 d'octubre del 2017
En ple debat sobre el futur polític de Catalunya, hi ha iniciatives que s'alcen per plantejar canvis, en cas que arribi la República Catalana. Al Baix Llobregat, Molins de Rei està vivint un moviment que proposa recuperar el nom que es va utilitzar durant la República, abans que entressin les tropes franquistes al poble, Molins de Llobregat. Canvis que es podrien fer extensius a altres zones del país.

Podria ser el cas de Sant Cugat del Vallès, que no sempre ha rebut aquesta denominació. Durant la Guerra Civil es va optar per canviar el nom d'algunes localitats catalanes, algunes d'elles vinculades amb el santoral o amb referències religioses. D'aquesta manera, els rebatejos van ser una constant en molts indrets del nostre país, que van acabar perdent la seva denominació tradicional, alguns per sempre.

Es tracta de modificacions que es van fer per reflectir l'esperit revolucionari d'aquell moment, i que a partir dels Comitès Populars, que actuaven com a poder local, es va dur a terme aprofitant un buit fruit de la situació de guerra que vivia l'Estat. Sant Cugat del Vallès va ser un dels afectats, passant-se a denominar Els Pins del Vallès.

Va ser el 19 d'octubre de 1936 quan el poder local de l'època va decidir impulsar el canvi "tenint en compte el sentiment general de la població, els moments de transformació que estem vivint, les noves tendències del país i el sentiment popular allunyat de tot signe d'insinuació religiosa", segons recull l'Acta Municipal de Sant Cugat. L'atribució es va reconèixer a través de Decret del Departament de Seguretat Interior de l'1 de gener de 1937, i complint amb criteri d'introducció d'elements nominals de tipus geogràfic o històric: "Una de les característiques més remarcables tant pels veïns com pels forasters", es justifica en l'acta.
 

Bitllet de 50 cèntims de curs legal de Pins del Vallès. Foto: Arxiu Històric Municipal de Sant Cugat del Vallès


En acabar la Guerra Civil, es van tornar a revisar els canvis que s'havien aprovat en aquell període. De fet, la legalitat impulsada i aplicada durant la Segona República es va considerar il·legal, i per aquest motiu també ho van ser els noms aprovats, entre ells el de Pins del Vallès. 

Altres municipis vallesans també es van veure afectats pels canvis de noms. És el cas de Sant Quirze de la Serra, l'actual Sant Quirze del Vallès, que es va passar a denominar Quirze de la Serra, o Sant Llorenç Savall, que es va passar a dir Ripoll del Vallès.