La Intersindical-CSC promou una nova aturada de país dimarts vinent

La convocatòria es faria l'endemà del ple que ha d'aplicar el resultat de l'1-O i, com el dia 3, combinaria vaga laboral, d'estudiants, tancaments patronals i mobilitzacions, però amb un accent més sobiranista

Tractors concentrats a Solsona per l'aturada general.
Tractors concentrats a Solsona per l'aturada general. | Ramon Estany
06 d'octubre del 2017
Catalunya es va paralitzar dimarts com pocs cops havia fet les darreres dècades. La primera experiència del que es va batejar com a aturada de país -que combinava una vaga general, tancaments patronals, una vaga d'estudiants i diverses manifestacions- va ser un èxit i va mostrar un rebuig nítid contra la violència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i va certificar la determinació del sobiranisme per aplicar el resultat del referèndum. Segurament, però, no serà l'última aturada de país, ja que, segons ha pogut saber NacióDigital, alguns dels convocants del dia 3, com Òmnium, la Intersindical-CSC o la Unió de Pagesos, estan explorant la celebració d'una nova edició per dimarts vinent, l'endemà del ple convocat per aplicar el resultat de l'1-O i que, per ara, està suspès pel Tribunal Constitucional.

Davant el veto de l'alt tribunal -i a l'espera de si la majoria independentista accepta o no la proposta d'esmena de Catalunya Sí que es Pot per fer igualment el ple-, l'ANC ja ha cridat a la "mobilització màxima", sense concretar de quin tipus de convocatòria es tractaria. Mentre, però, altres entitats volen anar més enllà, sobretot arran del discurs de Felip VI i del soroll de sabres conforme es podria aplicar aviat l'article 155 per suspendre l'autonomia -o fins i tot treure l'exèrcit, segons algunes veus encara més extremes-. El contingut del possible ple de dilluns és, per ara, una incògnita, per bé que es preveu que es validin els resultats de l'1-O i es declari la independència -així ho recull la llei del referèndum-, per bé que més incògnita és encara la reacció de l'Estat i, per això, una part del sobiranisme civil ja es prepara per donar una nova resposta al carrer.

En aquest sentit, la Intersindical-CSC ha registrat aquesta setmana un preavís de vaga general per als dies 10 al 16 d'octubre, per donar cobertura als treballadors que volguessin secundar aquesta aturada sense acord amb l'empresari. En tot cas, aquest sindicat, junt a Òmnium i la Unió de Pagesos, entre d'altres, preveuen que la mobilització tingui lloc el mateix dimarts, ja sigui per defensar el resultat de la votació del dia anterior, per protestar per la repressió que haurà motivat o per les dues qüestions alhora. Malgrat tot, com va ocórrer el 3 d'octubre, aspiren a implicar altres sindicats, patronals i associacions i, a poder ser, el conjunt de la Taula per la Democràcia -per bé que el paper de CCOO i UGT en l'anterior jornada, quan es van desdir del seu suport a la vaga general, va provocar sorpresa i indignació en altres membres de la plataforma-.

Rerefons sobiranista i raons laborals

L'anunciada mobilització permanent ja estaria arribant i la intenció dels convocants seria que aquest cop la jornada tingués un rerefons nítidament sobiranista i no tan reactiu en relació a les agressions dels cossos de policia estatal. Sigui com sigui, el preavís de la Intersindical-CSC també fa referència a elements laborals i socials -una vaga no es pot convocar per motius polítics- i, en aquest sentit, denuncia que "els drets laborals a l'estat espanyol estan en clara regressió", o els efectes de les últimes reformes laborals, l'"atac frontal als interessos de les classes populars" arran del fet que hagin "saltat pels aires el que seria el mínim estat de dret" a Catalunya.
 

Escrit en el vidre d'una botiga tancada en l'aturada de dimarts. Foto: ACN


Així mateix, el sindicat també critica que "la presència de forces armades al carrer, a les portes de centres de treball, tant públics com privats, i al seu interior en alguns casos, incideix de manera important i negativa en l'activitat laboral", amb "riscos no previstos tant físics com psicosocials". "S'ha posat setge a empreses, tant del sector d'arts gràfiques com de logística", segueix el document que justifica la vaga, que també lamenta que "s'ha entrat a mitjans de comunicació vulnerant la llibertat de premsa", s'obliga "a treballadors públics a incomplir els preceptes constitucionals intervenint correspondència sense ordre judicial expressa" i "la presència de forces armades coacciona l'acció sindical". L'objectiu de la vaga, per tant, és que "cessi l'estat d'excepció de facto que s'aplica ara a Catalunya" i "que es reverteixin totes les normes laborals que, des del 2011, han anat laminant drets dels i les treballadores".

La Intersindical-CSC és un dels quatre sindicats que van convocat la vaga de dimarts, junt a la CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la COS, els quals encara no s'han pronunciat sobre la nova aturada que es prepara de cara a la setmana vinent. Aquest dimecres, però, la IAC va emetre un comunicat en què va celebrar l'èxit del dia 3 i va asseverar que no pot "permetre que es repeteixi un nou episodi de repressió contra els treballadors i treballadores de Catalunya o que es tornin a vulnerar els seus drets i llibertats". "Per tant, des d'avui volem deixar clar que la IAC està disposada a convocar una nova vaga general com a resposta en cas que hi hagi una nova escalada repressiva o de vulneració de drets i llibertats", afegeix, igual que anuncia que vol mantenir l'espai de coordinació amb les organitzacions, entitats i sindicats convocants de la vaga i crear una plataforma àmplia contra la repressió i per la defensa dels drets i les llibertats amb altres sindicats i entitats.