Pilotes de goma, cops de porra i vidres trencats: així intenta rebentar l'1-O la policia espanyola

Salut xifra en 38 els ferits per l'acció dels antiavalots de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en diversos punts de votació | Desallotgen els col·legis de Puigdemont, Forcadell i Junqueras mentre el sistema informàtic de l'1-O apareix intervingut

La Policia Nacional espanyola desallotjant un col·legi a Barcelona
La Policia Nacional espanyola desallotjant un col·legi a Barcelona | Martí Urgell
01 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:35h
La policia espanyola i la Guàrdia Civil s'han desplegat per rebentar el referèndum. Agents antiavalots de la Policia Nacional espanyola han començat a desallotjar punts de votació a partir de les nou del matí d'aquest diumenge. En tots els casos, han fet servir material antiavalots, com les defenses i pilotes de goma -prohibides pel Parlament de Catalunya el 2014. El matí està deixant imatges de repressió a cops de porra i brutalitat policial contra persones de totes les edats.

Des del Departament de Salut xifren en 38 el total de ferits per l'acció policial -dada a dos quarts de dotze. "Nou d'aquestes persones han requerit el trasllat a un centre sanitari. Majoritàriament s'han atès contusions, marejos i crisi d'ansietat", informen.La primera acció ha estat a l'IES Ramon Llull de Barcelona, on ha entrat per la força per tancar el punt de votació. En un primer moment, centenars de persones ho han aconseguit aturar cridant "som gent de pau" i "no passaran". El mateix cos policial ha començat a fer servir la força contra els concentrats a l'escola Jaume Balmes de la capital catalana.A continuació, les unitats d'ordre públic de la Guàrdia Civil s'han desplegat de manera contundent al pavelló de Sant Julià de Ramis, a Girona, precisament el lloc on tenia previst votar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Han carregat contra els concentrats i han trencat els vidres per poder entrar. També han actuat amb violència a Sant Vicenç dels Horts, on havia de votar Oriol Junqueras, i a Sabadell, on ho havia de fer Carme Forcadell.



En col·legis electorals d'arreu de Catalunya han sorgit problemes tècnics amb el sistema de recompte, que ha aparegut intervingut per la Guàrdia Civil.
 

Una dona aixeca un ordinador amb el sistema informàtic intervingut Foto: Adrià Costa


La benemèrita també ha entrat a primera hora a les instal·lacions del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). El ministeri de l'Interior ha assegurat que s'ha "neutralitzat" el call center de suport al referèndum.Al llarg del matí, els punts de votació amb intervencions de la policia espanyola s'han anat multiplicant. A l'Escola Verd de Girona, els antiavalots de la Policia Nacional espanyola han actuat amb contundència. Com es veu en el vídeo següent, els agents han fet servir les defenses colpejant els concentrats per sobre de la cintura. A Sant Carles de la Ràpita, l'actuació policial també ha estat contundent i ha deixat diversos ferits. Aquesta imatge s'ha repetit en una escola de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), on la benemèrita també ha fet servir les defenses.Els Mossos respecten les concentracions

Els Mossos d'Esquadra s'han limitat a garantir la seguretat als col·legis electorals en les primeres hores de la jornada de votació del referèndum d'autodeterminació de Catalunya d'aquest diumenge. Patrulles de la policia catalana han visitat els diferents punts de votació arreu del país per constatar la impossibilitat de precintar-los. Tot i això, passades les deu del matí, el nombre de col·legis tancats pels Mossos arriba als 155. Des de la policia catalana han confirmat la dada però no n'han donat detalls.

A partir de les cinc del matí, milers de persones s'han començat a concentrar als col·legis electorals d'arreu de Catalunya. El primer moment clau ha estat a les sis del matí. Les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) preveien que a partir d'aquesta hora la policia -Mossos, Policia Nacional espanyola i Guàrdia Civil- tanqués els col·legis electorals.

L'operatiu policial ha consistit en enviar una parella d'agents dels Mossos als punts de votació per tal d'aixecar acta després d'haver estat tota la vigília de l'1-O fent comprovacions. A la majoria de llocs, han trobat mobilitzacions multitudinàries per protegir els col·legis.

Els Mossos tenen instruccions d'evitar l'ús de la força davant actes de "desobediència passiva". Excepcionalment, a l'Hospitalet de Llobregat la policia local ha requisat quatre urnes a primera hora. 
 

Mossos d'Esquadra a l'escola Enric Casasses Foto: Juanma Peláez