Un grup amb banderes espanyoles boicoteja el míting de Junqueras aquest dimarts a Ripollet

Una cinquantena de persones escridassen, insulten, xiulen i increpen els participants a l’acte d’ERC i es colen a l’escenari amb una bandera "rojigualda" | El vicepresident manté que l'1-O "es votarà" perquè "el dret a vot és imprescindible en qualsevol democràcia"

Els manifestants amb banderes espanyoles acordonats pels Mossos que ha boicotejat l'acte d'ERC a Ripollet
Els manifestants amb banderes espanyoles acordonats pels Mossos que ha boicotejat l'acte d'ERC a Ripollet | Rafa Garrido
Redacció
27 de setembre del 2017
Actualitzat el 29 de setembre a les 11:08h
Un grup d’unes cinquanta persones amb banderes espanyoles i alguna senyera catalana han boicotejat aquest dimarts al vespre l’acte d’ERC a Ripollet, on participava el vicepresident de la Generalitat i líder dels republicans, Oriol Junqueras. D’una banda, una vintena –tot homes- s’han concentrat a uns cinquanta metres, i un cordó policial amb un furgó dels Mossos els ha impedit que avancessin més cap a l’acte. Des d’allà, però, han proferit insults i amenaces de mort als independentistes mentre agitaven banderes espanyoles.

“Terroristes”, “xusma”, “fills de puta” o “pallasso” són alguns dels qualificatius que han dedicat a Junqueras i la gent d’Esquerra. A més, han cantat visques a Espanya i han demanat “presó”, “que matin” i que “li trenquin la cara” als que anaven pujant a l’escenari a parlar. Una trentena de persones més, sense cap bandera, s’han col·locat també entre el públic i han repetit els mateixos insults i han increpat igualment els ponents.

Per últim, dos d’ells han aconseguit arribar al costat de l’escenari i xiular mentre parlaven. Finalment, un ha pogut col·lar-se a pocs metres del vicepresident i desplegar durant minuts una bandera espanyola. Ningú de l’organització, però, l’ha fet fora.

Durant el míting, els xiulets, insults i escridassades han estat presents i els assistents miraven de reüll els manifestants. Tot i això, cap dels independentistes se’ls ha encarat ni ha replicat. Des de l’escenari, però, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián no s’hi ha volgut estar i ha reclamat una república “per plantar-li cara al feixisme”. Més tard, en veure com l’increpaven de nou, s’ha dirigit als que protestaven directament. “Heu vingut en mala hora, companys, perquè a sobre no estem ni cara al sol”, ha etzibat. 

Junqueras: "Els Mossos o les escoles han d'estar al servei de la gent i no coartar drets"

Junqueras ha aprofitat el míting per replicar l'ordre que Fiscalia ha donat als Mossos perquè controlin i precintin els col·legis electorals i punts de votació de l'1-O. Així, sense referir-s'hi explícitament, Junqueras ha sentenciat que "les institucions, els Mossos, les escoles, els hospitals o les universitats han d'estar al servei de la gent i no ser utilitzats per coartar els drets dels ciutadans".

És per això que, malgrat els darrers esdeveniments i les instruccions de l'Estat i la Fiscalia, Junqueras segueix cridant al vot i convençut que el diumenge hi haurà referèndum. "Un dret imprescindible en qualsevol democràcia és el dret de vot i per això exercirem el dret a vot, i per això votarem aquest 1 d'octubre", ha sentenciat.

Junqueras ha assegurat també que l'1-O és important que se celebri perquè "el triomf de la democràcia a Catalunya és un triomf de la democràcia a tot arreu" i per això ha insistit que "és igualment una oportunitat per a Espanya". A més, per criticar el que intenta fer el govern espanyol per aturar el referèndum ha tornat a arremetre contra ell i l'ha contraposat al sobiranisme i el Govern. "Els corruptes ordenen la detenció dels honrats, els ineficaços ordenen la detenció dels que són eficaços en la gestió, els egoistes detenen els que treballen pel bé comú. No ens ho podem ni ens ho volem permetre", ha conclòs.

Per altra banda, la convocatòria de vaga als instituts del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'ha estès a tota la setmana, quan inicialment estava convocada només per a aquest dimecres i dijous, precisament amb la finalitat d'evitar un "control" dels centres per part de les forces de seguretat per obstaculitzar el referèndum. Fonts del SEPC han insistit en l'existència d'una "amenaça real", després de transcendir una ordre perquè agents acudeixin el divendres als centres per agafar les claus d'escoles i instituts.

Des de la SEPC, han evitat donar instruccions sobre com evitar que la policia impedeixi el referèndum, i han cridat a prendre part dels comitès de defensa del referèndum que s'estan formant per barris, pobles i zones.