La Fiscalia obliga els Mossos a identificar els responsables dels col·legis electorals de Sabadell

Agents de paisà s'han personat a escoles i centres cívics aquest dilluns | Han demanat pel màxim responsable de cada centre i els han requerit documentació

Dos agents dels Mossos de paisà accedint a l'escola Enric Casassas de Sabadell aquest dimarts
Dos agents dels Mossos de paisà accedint a l'escola Enric Casassas de Sabadell aquest dimarts | Juanma Peláez
26 de setembre del 2017
Actualitzat el 27 de setembre a les 12:08h
Els Mossos d'Esquadra han identificat aquest dilluns els responsables de diferents centres educatius o administratius de Sabadell que han estat designats com a col·legis electorals del referèndum de l'1 d'octubre. Ho fan per ordre de Fiscalia, i concretament tenen el manament de procedir a la seva identificació i prendre'ls declaració com a testimonis.

Agents de paisà han anat a diferents centres durant tot el dia d'avui, on s'han presentat vestits de paisà. Un dels primers llocs on han anat és el Centre Cívic de Can Puiggener, el de Sant Oleguer o Can Rull, on s’han presentat deu minuts abans de les dues del migdia. Aquest és un dels punts de votació previstos per l’1-O, però també han passat per l'escola Nostra Llar i l'Enric Casassas, tots dos al centre.

Els agents han demanat informació als responsables del centre, a qui han demanat la identificació, les dades personals i que signessin un document on assumeixen que si hi ha cap acte el proper 1-O, la màxima responsable en seran ells. El text és el següent:

"D'acord amb la instrucció 5/2007 de la Fiscalia Superior de Catalunya se us posa de manifest el següent:

1. El lliurament de claus i/o qualsevol contrasenya de seguretat del local del qual és responsable legal a qualsevol persona privada o pública, inclosa l'administració educativa, podrà ser considerat un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabdals públics donant lloc a responsabilitat penal i civil per aquestes infraccions.

2. Si les claus / contrasenya de seguretat estiguessin ja lliurades mitjançant un duplicat, o l'Administració de la que depèn tingués una còpia de seguretat, se l'adverteix de la seva obligació d'impedir l'obertura sense la seva autorització, així com la de denunciar sense demora a la policia la presència al seu centre de persones alienes al mateix.

3. Per l'anterior, se li comunica que ´es rotundament falsa i sense fonament legal qualsevol comunicació administrativa que li garanteixi que el lliurament del control del local, del qual és legalment responsable, l'eximeix de responsabilitat en delictes derivats de l'organització del referèndum.

4. Se l'adverteix que qualsevol tipus d'amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local feta per qualsevol autoritat, funcionari o particular ha de ser immediatament posada en coneixement de la Fiscalia, bé directament o a través de la PG-ME amb la finalitat de que es realitzin les accions oportunes."


A banda, als responsables dels centres també els han demanat si comptaven amb material vinculat amb el referèndum o urnes. Fonts municipals han confirmat que tenen constància que la policia catalana ha anat a algun des equipaments que està previst que sigui col·legi electoral el proper 1 d’octubre.