La Junta Electoral diu que el jurament sobiranista dels alcaldes no és vàlid

Creu que es "buida de contingut el compromís inequívoc de respecte a la Constitució"

ACN
02 de juny del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 12:59h
La Junta Electoral Central (JEC) interpreta que la fórmula que planteja l'Associació Catalana per la Independència (AMI) perquè els nous alcaldes prometin lleialtat al procés en prendre possessió del càrrec no és vàlida tenint en compte l'article 108.8 de la LOREG. "Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, el president i el Govern per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar l'estat català, lliure i sobirà", aquesta és l'expressió que la JEC considera que "desnaturalitza el compliment del requisit que imposa l'article 108.8, en la mesura que buida de contingut el compromís inequívoc de respecte a la Constitució".

A petició del secretari de l'ajuntament de Falset, la Junta Electoral Central va donar la seva opinió el passat 24 de maig. De fet, en l'escrit, la JEC diu que s'han de limitar a manifestar el seu criteri sobre la interpretació de l'article 108.8 de la LOREG i recorda que correspon a "la respectiva corporació local verificar el compliment dels requisits legals".

La JEC fa referència a una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 1990 en què es va establir que "per complir el requisit legal de prestació, jurament o promesa d'acatament a la Constitució no n'hi hauria prou en utilitzar la fórmula ritual sinó que s'ha d'utilitzar, a més, sense acompanyar-la de clàusules o expressions que d'una manera o altra buidin, limitin o condicionin el seu sentit propi".

En aplicació d'aquesta jurisprudència, la JEC conclou que, segons el seu criteri, no ha d'entendre's com a vàlida la fórmula proposada per l'AMI a través de la "Declaració de Cervera". I ho justifica dient que les expressions "desnaturalitzen el compliment del requisit imposat per l'article 108.8 de la LOREG, en la mesura que "buiden de contingut el compromís inequívoc de respecte a la Constitució".
 

El jurament proposat per l'AMI. Foto: AMI