ERC «celebra» a Mollet la proposta de Podem i diu que l’estudiarà «amb molta simpatia»

Rovira es congratula que “demòcrates espanyols” critiquin “la repressió política que es pateix a Catalunya” i es posicionin “a favor del referèndum”

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, el conseller de Salut, Toni Comín, i el portaveu d'ERC a Sabadell, Juli Fernández, al míting dels republicans a Mollet del Vallès
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, el conseller de Salut, Toni Comín, i el portaveu d'ERC a Sabadell, Juli Fernández, al míting dels republicans a Mollet del Vallès | ACN / Rafa Garrido
Redacció
19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:56h
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha volgut “celebrar” la proposta de Podem de celebrar una assemblea d’electes que reclami un referèndum pactat amb l’Estat com a solució per afrontar el problema entre Espanya i Catalunya. “Avui ha sortit una colla de polítics demòcrates espanyols que diu que no hi ha dret que patim repressió política al nostre país; ja era hora!”, ha dit, tot congratulant-se també la iniciativa de Podem “aposti pel diàleg” que diu que els independentistes “fa molts dies que criden als quatre vents”. Però sobretot, la republicana ha celebrat que la proposta anunciada per Pablo Iglesias digui “que s’han de protegir les llibertats i diguin que el referèndum és l’única solució per sortir de la cruïlla en la que està Catalunya”. “Gracies!”, ha conclòs, per després comprometre’s a que ERC “estudiarà aquesta proposta, amb simpatia, amb molta simpatia”.

La rèplica a la proposta de Podem ha centrat el discurs de Marta Rovira al míting d’ERC pel ‘sí’ al referèndum a Mollet del Vallès, celebrat aquest dilluns. Un acte, aquest, que com ja va passar al de Castelldefels, s’ha celebrat davant unes 500 persones sense el permís municipal però sense interrupcions ni incidents. La dirigent republicana ha volgut amb la seva intervenció agrair el to i el fons de la iniciativa del líder de Podem, Pablo Iglesias. Així, Rovira ha lloat les mostres de suport que assegura que arriben en els darrers dies des d’Espanya. “No sentíem res, ni una trista complicitat. I ahir es va celebrar un acte magnífic a Madrid i avui Podem encapçala una assemblea que celebrem que ens doni suport, demani que s’acabi la repressió política i digui que el referèndum és l’únic instrument que fa possible decidir el futur”, ha sentenciat.

De la mateixa manera, la criticat que la resta de formacions d’àmbit estatal vegin la proposta amb reticències” “La majoria estatal de PP, PSOE i Cs ja ha sortit a dir que no estan a favor del diàleg, dels drets civils i polítics, ni del referèndum. I no és nou, ens ho diuen a cada minut. Malgrat això, ho lamentem”, ha dit.

Rovira també ha criticat que precisament aquest bloc polític apel·li constantment a la Constitució espanyola per anar contra el sobiranisme català i l’1-O. “Com pot ser que en base a aquesta Constitució no puguem fer actes polítics, no puguem decidir?”, s’ha preguntat, tot responent que això passa perquè “no se l’han cregut mai, i han abusat de la bona fe de molta gent que s’ho va creure”. 

En un sentit semblant s’ha pronunciat el conseller de Salut, Toni Comín, que ha intervingut també a l’acte d’ERC. Així, Comín ha carregat contra els que diuen que l’1-O és inconstitucional i ha defensat que la carta magna espanyola és paper mullat des de la sentència del TC sobre l’Estatut. “Inconstitucional de que? De quina Constitució? De la que ells es van carregat al 2010? És Rajoy qui es va carregar el pacte constitucional. Fa set anys que aquest país està en excepcionalitat jurídica. No estem fent res il·legal, no només perquè hi ha una llei del referèndum al Parlament, sinó perquè no hi ha constitució”, ha sentenciat. 

El conseller, però, ha tornat a arremetre contra el PSC en el que ell havia militat. En aquest sentit, després d’acusar el govern espanyol i el PP d’estar “reprimint” els catalans, Comín ha assegurat que “aquell que s’ho mira des de fora, està ajudant els repressors”. “Qui es pensi que rentant-se les mans es manté al marge del conflicte, s’enganya, és fals. No sortir en solidaritat amb els reprimits és col·laborar amb els repressors”, ha sentenciat, tot preguntant directament “què pensa el PSC de que la policia entri als mitjans o prengui atestats dels actes”. “El silenci és clamorós, tronador. Si són d’esquerres, que diguin què pensen de la repressió de drets civils que està patint la societat”, ha conclòs.