Banc Sabadell nega que la independència provoqui fuga d'empreses i només aventura canvis de seus

El conseller delegat, Jaume Guardiola, creu que no es mourien plantilles, ja que les inversions ja estan fetes, i que les entitats financeres s'adaptarien a la nova situació per gestionar el deute

Redacció
14 de setembre del 2017
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, en una imatge d'arxiu.
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, en una imatge d'arxiu. | ACN
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha afirmat, en relació a una hipotètica sortida de Catalunya de l'estat espanyol i el seu efecte en el sector financer i empresarial, que hi hauria canvis de domicili de les empreses que tenen la seu social a Catalunya. Així, ha precisat que, en el cas que en el referèndum de l'1-O guanyi el a la independència, "al final s'està parlant de canvis de domicili".

Guardiola ha explicat que en aquest moment s'està assistint a la preparació de "plans de contingència" tot i que ha matisat que no percep que s'estiguin produint "moviments de forma efectiva". El directiu, que ha participat aquest dimecres a Bilbao en el Fòrum Lideratge Empresarial, ha assegurat comprendre que la situació actual a Catalunya "provoca nervis i molta preocupació" i, per aquest motiu, els agents econòmics potser "puguin preparar-se per a aquesta situació", però ha recalcat: "Com que encara no sabem què passarà, costa veure que hi hagi encara presa de decisions".

Guardiola s'ha pronunciat d'aquesta manera, al final de la seva intervenció i a preguntes dels convidats, entre els quals es trobaven representants de l'àmbit institucional, polític, econòmic i empresarial. El conseller delegat de Banc Sabadell ha considerat que "bàsicament, es tractaria d'això", ha afirmat, tot i que una altra qüestió és que "aquests canvis de domicili serien només nominals" i no suposarien "moure a la gent perquè, al final, hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s'hagin fet aquestes inversions", ha puntualitzat.

Cap diferència entre entitats catalanes i espanyoles

Amb relació als efectes i conseqüències que podria comportar a les entitats financeres catalanes una hipotètica sortida, el directiu del Sabadell ha recordat que "estan dins el sistema tan regulades com qualsevol i no existeix en aquest sentit cap element diferencial". Tampoc creu, ha prosseguit, que "el mercat estigui fent una diferenciació entre entitats catalanes i no catalanes perquè aquesta diferenciació no existeix". "Ni des del punt de vista regulatori ni des del punt de vista jurídic, no hi ha cap element per pensar que es puguin diferenciar", ha remarcat.

Preguntat per com afectaria als bancs que operen a la comunitat autònoma, un cop fora d'Espanya, el deute del 110% del PIB que té la comunitat autònoma catalana, ha afirmat que resulta "absurd fer aquest tipus d'hipòtesis perquè qualsevol negoci s'adaptaria a qualsevol situació que es produís". "Entre el deute d'una comunitat autònoma i qualsevol agent econòmic és molt difícil establir una correlació", ha finalitzat.