patrimoni

Sabadell rehabilitarà la xemeneia del Vapor Buxeda Vell

Es destinaran 96.000 euros per reconstruir el coronament

| 13/09/2017 a les 09:00h
Arxivat a: Societat, Vapor Buxeda Vell, Ajuntament de Sabadell, Junta de Portaveus, xemeneia, patrimoni industrial
La xemeneia del Vapor Buxeda Vell | Albert Segura
L’Ajuntament de Sabadell destinarà prop de 96.000 euros a la rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell. Així ho ha aprovat la Junta de Govern, reunida aquest dimarts, i que permetrà reconstruir el coronament de la xemeneia, afectat per importants esquerdes i deformacions, les quals provoquen que actualment sigui inestable. 

La intervenció implicarà l'enderroc previ i la posterior reconstrucció de l’element constructiu de coronament. Es substituiran les peces trencades per unes de noves, de dimensions i qualitat equiparables. A més, caldrà dur a terme un anellament a tota l’alçada mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni amb la finalitat de millorar l’estabilitat de tot el conjunt.

Una xemeneia del 1906

El Vapor Buxeda –que ocupava tota l’illa, entre els carrers d’Alemanya, del Sol, de Sant Pau i de Cervantes– el van construir els germans Miquel i Domènec Buxeda entre 1852 i 1854. Inicialment hi crearen les seccions de carda, filatura, aprest i acabats i, més endavant, s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, l'empresa familiar feu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per llogar-lo i així recuperar els diners del deute. La Mercantil va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva.
 

La sala de calderes del Vapor Buxeda Vell Foto: mNACTEC


El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissolgué la Mercantil Sabadellense, SA i es produí el tancament del vapor.

La xemeneia data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard. La sala de màquines i la part d'una de les naus que s'han conservat acullen l'exposició: “El Vapor Buxeda Vell, del vapor a l’electricitat”.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un vehicle afectat per la crema de contenidors | Nació Sabadell / Cedida
Estat de l'estació abans de les obres | Juanma Peláez
Albert Segura
01/01/1970
El consistori exigeix a la companyia que posi tots els mitjans per acabar aquesta obra immediatament
Una de les actuaciones de l'OSV lligada al món de les pel·lícules | Juanma Peláez
01/01/1970
S'interpretaran títols com "Misión impossible", "Forrest Gump" i "Titanic", entre molts d'altres