10.000 àpats en dos cursos: les xifres del projecte vallesà Recooperem per a famílies vulnerables

Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis i s'està treballant per teixir una xarxa molt més àmplia i eficient

| 12/09/2017 a les 17:00h
Arxivat a: Societat, Consorci per a la Gestió de Residus, Consell Comarcal, Vallès Occidental, Recooperem, Solidaritat
Nens menjant fruita a l'escola. | Xavier Lozano
A les portes d'un nou curs escolar, el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han presentat les xifres dels dos primers anys de vida del projecte Recooperem, cuina per compartir, d'aprofitament alimentari a les escoles de la comarca per donar cobertura a famílies en situació de vulnerabilitat - ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-.

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. Els organitzadors, però, creuen que anirà a l'alça i que, aviat, podran ampliar aquest llistat i teixir una xarxa més contundent i eficient. En aquests moments, tal com informen en un comunicat estan establint les condicions i els paràmetres que han de regir aquestes noves incorporacions i treballen per tal que es puguin fer efectives els propers mesos.

Es treballa amb els municipis de Terrassa, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sentmenat i Castellbisbal. En aquests moments participen en el projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb quatre escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi i Rubí amb cinc escoles.

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

Com funciona el projecte?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l'escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complets en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L'aliment cuinat que no ha estat servit, i que s'ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s'etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l'oferta d'aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l'aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un vehicle afectat per la crema de contenidors | Nació Sabadell / Cedida
Estat de l'estació abans de les obres | Juanma Peláez
Albert Segura
01/01/1970
El consistori exigeix a la companyia que posi tots els mitjans per acabar aquesta obra immediatament
Una de les actuaciones de l'OSV lligada al món de les pel·lícules | Juanma Peláez
01/01/1970
S'interpretaran títols com "Misión impossible", "Forrest Gump" i "Titanic", entre molts d'altres