La «terapia» per abordar la tornada a la feina

L'Hospital General de Catalunya impulsa una original iniciativa per pal·liar els símptomes del síndrome postvacacional

Redacció
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:57h
Apatia, desànim i canvis d’humor, són alguns dels símptomes que es poden presentar en la tornada a la feina. És el conegut síndrome postvacacional, és a dir, el retorn a la rutina, al despertador, als horaris i al final de l’oci. A l’Hospital General de Catalunya hi han volgut posar remei o almenys intentar-ho, “però sense receptar medicaments. Simplement parlant i compartint experiències”, explica el cap d’Urgències del centre, Antonio de Giorgi, i un dels impulsors d’aquesta original iniciativa.
 
Durant tres dies, amb torns de matí i tarda, es passarà consulta per tractar aquest efecte que apareix en molts treballadors a principis de setembre. A partir del dia 13 es posarà en marxa, “un dia després de l’arrencada del curs escolar, perquè aquest sentiment s’accentua. És la tornada definitiva a la rutina”, justifica de Giorgi. Un equip de metges “i d’altres de preparats per donar suport, si cal”, especifica el doctor, s’encarregarà d’atendre aquests pacients. “És una tasca de metge de capçalera”, resumeix.
 

Hospital General de Catalunya. Foto: ACN

Pluja d’idees

 
Tot plegat, s’ha posat en funcionament en poques setmanes, “en una reunió de pluja d’idees durant l’agost va sorgir, perquè és cert que a finals d’estiu hi ha moltes consultes relacionades amb aquests símptomes” i li augura continuïtat pels “futurs símptomes postvacacionals de la població”. Malgrat que enguany serà una dedicació efímera, “estem preparats per allargar-ho fins a octubre, però no crec que sigui necessari”.
 
De Giorgi afirma que el síndrome postvacacional s’esvaeix “en pocs dies” i només “una minoria” poden desencadenar en un “trastorn més sever com una depressió”. Per això, apunta de la importància d’aquesta iniciativa “per detectar-los de manera precoç”.
 
Atribueix “a molts factors” patir aquests efectes, entre els que destaca una insatisfacció amb la vida diària i el cansament acumulat de les vacances, “com més llarg és el viatge i més dies lliures es gaudeixen, es prolonga més temps la recuperació”. Si s’ha fet bona feina, mai millor dit, garanteix que el síndrome no ha de presentar-se en la propera rentrée