Consells de mobilitat i seguretat per la manifestació del «No tinc por»: polseres per a la canalla i DNI a sobre

L’Ajuntament de Barcelona desaconsella utilitzar el cotxe i reforçarà el transport públic | Protecció Civil recomana portar la documentació a sobre, vestir roba còmoda i identificar la canalla amb una polsera

Protecció Civil i l'Ajuntament de Barcelona han emès un seguit de recomanacions
Protecció Civil i l'Ajuntament de Barcelona han emès un seguit de recomanacions | Aj. Barcelona
26 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:20h
“No tinc por” és el crit que va sorgir de forma espontània entre la ciutadania després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. També serà el lema de la manifestació de dissabte, que començarà a les 18 hores als Jardinets de Gràcia (Passeig de Gràcia amb Diagonal) i arribarà fins a plaça Catalunya. L’única capçalera es situarà al carrer Casp, mentre les autoritats s’aplegaran totes a la Gran Via per motius de seguretat.

La ciutadania tindrà tot el protagonisme. Els professionals que van atendre en un primer moment les víctimes –policies, treballadors dels serveis d’emergències o taxistes– ocuparan la primera línia. Tampoc hi haurà parlaments institucionals, i l’actriu Rosa Maria Sardà i l’activista musulmana Míriam Hatibi protagonitzaran l’acte final de la manifestació.

Evita utilitzar el cotxe

L’Ajuntament de Barcelona desaconsella utilitzar el cotxe a partir de les 15 hores i recomana optar per arribar a peu o en transport públic subterrani (metro, Ferrocarrils o Renfe). Per a aquells que hagin de fer servir el vehicle privat i creuar la ciutat, l’ajuntament recomana utilitzar la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt. Estarà prohibit estacionar cotxes, motos i bicicletes a partir de les sis del matí de dissabte als espais de la marxa. Concretament, al Passeig de Gràcia entre Sèneca i Diagonal, plaça de Catalunya, Fontanella, a tots dos costats del carrer de Casp i al costat mar del carrer Diputació.

Reforç especial al metro, autobus, Ferrocarrils i Renfe

TMB ha preparat un dispositiu especial per la manifestació. Entre les 13 i les 22 hores, s’augmentarà un 40% la circulació del metro perquè les línies 1, 2, 3, 4 i 5 –que tenen estacions a l’Eixample i Ciutat Vella– tinguin intervals de 4,5 minuts. Per evitar la massificació, es recomana evitar les estacions de l’eix del Passeig de Gràcia a partir de les 17 hores (Diagonal, Passeig de Gràcia i Catalunya) i fer servir com a alternatives les de Verdaguer, Girona, Universitat i Urquinaona. Cal recordar que les línies 1 i 3 de metro estan afectades parcialment per obres de millora.
 

TMB ha preparat un dispositiu especial per la manifestació. Foto: Adrià Costa


El dispositiu especial afectarà també els Ferrocarrils: la línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir del migdia i la línia Llobregat-Anoia farà horari de dia feiner, i doblarà la capacitat dels seus trens. Els serveis de Trambaix i del Trambesós es reforçaran amb tres tramvies dobles durant la franja compresa entre les 16 hores i les 21 hores. A més, les estacions de Bicing ubicades en el perímetre de plaça Catalunya no funcionaran des de les sis del matí i fins a les vuit del vespre. Per la seva part, Renfe farà circular 50 trens addicionals entre les 14 hores i les 17 hores, d’entrada a Barcelona, i entre les 19 hores i les 22 hores, de sortida a la ciutat.

A nivell d’autobusos, hi haurà alteracions severes de recorregut en una trentena de línies que circulen o travessen l’àmbit central de la ciutat, incloses les del Barcelona Bus Turístic. Entre les 16 hores i les 21 hores aproximadament, es produiran desviaments i limitacions de recorregut, per mirar de mantenir la regularitat del servei fora de l’àmbit de l’afectació, especialment en les línies regulars següents.
 

Renfe farà circular 50 trens addicionals. Foto: Adrià Costa


Per facilitar l'accés dels ciutadans de l'entorn metropolità, l’Àrea Metropolitana (AMB) reforçarà nou línies d’autobús de gestió indirecta, que permetran doblar la freqüència respecte el servei d’un dissabte normal. Per una banda, es reforçaran sis línies de l’Àmbit del Baix Llobregat (JM, L70, L72, L81, L86 i L97) i tres línies de l’Àmbit del Besòs (B20, B24 i B25). Tots aquests reforços començaran a les 15 hores i seguiran fins a dues hores després d’acabar la manifestació, aproximadament.

Identificar la canalla amb una polsera i portar roba còmoda

Protecció Civil recomana portar la documentació a sobre, vestir roba còmoda, protegir bé els peus i evitar portar motxilles i objectes voluminosos. Emergències també destaca la importància d’identificar la canalla amb una polsera amb el seu nom i el número de telèfon de la família. Si s’assiteix en grup, també és bona idea acordar un punt de referència en cas que algú es perdi, ja que les línies poden col·lapsar-se. Un cop a la manifestació, és important identificar les vies d’evacuació i seguir les recomanacions dels organitzadors.
 
Mossos i Guàrdia Urbana dissenyen un dispositiu "proporcionat"

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han dissenyat un dispositiu de seguretat "proporcionat" a la magnitud de la manifestació. L'inspector portaveu, Albert Oliva, ha explicat que s'ha "modelat" el dispositiu d'acord a la concentració massiva de persones que es preveu i també a la gran presència d'autoritats. Per facilitar aquesta feina, el cos ha fet públic un seguit de consells de seguretat als assistents, com ara no portar motxilles de grans dimensions o realitzar accions que puguin generar alarma o angoixa.