Residus

El Vallès Occidental és la comarca que genera més residus industrials

Els residus de la indústria catalana minven tot i la revifalla econòmica

El 78% dels residus generats pel sector productiu a tot Catalunya són valoritzats

| 17/08/2017 a les 12:29h
Especial: Vallès Occidental
Arxivat a: Societat, crisi econòmica, Agència Catalana de Residus, residus, indústria
El Vallès Occidental és la comarca catalana que genera més residus industrials, segons les dades de les empreses inscrites al Registre de Productors de Residus Industrials, que estan obligades a presentar anualment la declaració d'aquells generats l'any anterior. Concretament, les companyies que operen al Vallès Occidental produeixen el 23,7% del total de residus de la indústria catalana. Aquest percentatge s'explica per l'elevada industrialització de la comarca. De fet, és la zona de Catalunya que, amb 2.162, acumula més empreses. 

La següent comarca en generació de residus, ja lluny, és el Baix Llobregat amb un 10,3%. Completen els primers llocs de la llista el Vallès Oriental amb un 9% i el Barcelonès amb un 5,7%.
 

Residus industrials per comarques. Foto: ACR.


Durant l'any 2016 a Catalunya la indústria catalana ha declarat 3,5 milions de tones de residus industrials. D’acord amb les 12.441 empreses que l’han presentada, el nombre de tones acumulades és sensiblement inferior al de l’any anterior, tot i que la tendència és d’una certa estabilitat des de 2012. Des de l’inici de la crisi l’any 2007, els residus industrials declarats han experimentat un descens de l’ordre del 35%.​

Els residus industrial i el producte interior brut (PIB). Foto: ACR.

 

Aquest descens en la generació de residus es produeix tot i que el PIB creix de manera sostinguda des del 2013. L’aplicació a la indústria catalana de les millors tecnologies disponibles, tal com marquen les directrius europees, explica aquest increment de l’eficiència.
 

 

Residus industrials per activitats. Foto: ACR.
 

L’activitat industrial que produeix més residus és l’agroalimentària (25%), seguida del sector metal·lúrgic (22%) i la indústria química (18%) i del paper (11%). El 12,8% són catalogats com a perillosos i provenen principalment del sector químic i farmacèutic (64%), seguit del metal·lúrgic (17%). El 87,2% restant, registrats com a no perillosos, provenen principalment del sector agroalimentari (28%), la metal·lúrgia (23%) i la indústria paperera (12%).
 

 

Residus industrials per demarcacions. Foto: ACR.


La demarcació de Barcelona és la que més residus industrials genera, gairebé dos milers de tones, el 55,7% del total. La de Tarragona és la que més residus especials genera en funció de la seva pròpia producció.

La valorització
 
La principal via de gestió dels residus industrials és la valorització (78%), tenint en compte tant la valorització en origen com la seva gestió com a subproductes, la valorització material externa i l’energètica. El paper de la indústria en l’àmbit del reciclatge és d’un abast molt ampli i té múltiples perspectives, des de la introducció de criteris ambientals en el disseny dels productes i fins a la seva producció i al posterior tractament. La indústria, a més, és un dels actors principals en l’establiment d’aquelles sinergies que permeten impulsar la demanda de matèries i productes recuperats i així consolidar els mercats d’aquestes matèries.
 
Les activitats industrials que valoritzen més residus són el sector agroalimentari (28%); el metal·lúrgic (26%); el sector químic (12%); la fabricació de maquinària i equips informàtics (11%) i la indústria paperera (11%).

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Planteja que es repliqui el model que ajuntaments com el de Barcelona i L’Hospitalet han anunciat que aplicaran | Planteja incentius del transport públic
Jordi Cuixart, al centre, i Gabriel Rufián, al fons | ACN
01/01/1970
Gabriel Rufián i Jordi Cuixart se sumen a la família de Caganer.com, que té parada a la Fira de Santa Llúcia de Sabadell | El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i Jordi Sànchez també s’incorporen al llistat, així com personatge animats com Lady Bug o El Petit Príncep.
El Col·lectiu Bafarada, autor del cartell | Juanma Peláez
01/01/1970
L'activitat es farà al centre, al passeig de la Plaça Major