Canvi de panorama al Consell Comarcal on agafen força ERC, C's i la CUP

Els resultats a les eleccions municipals de diumenge han dibuixat un nou escenari a la comarca | El PSC i CiU es mantenen com les principals forces però perden 4 i 5 representants respectivament

Redacció
27 de maig del 2015
Actualitzat a les 10:55h
Comparativa de la representació al Consell Comarcal dels anys 2011 i 2015.
Comparativa de la representació al Consell Comarcal dels anys 2011 i 2015. | Consell Comarcal

Comparativa de la representació al Consell Comarcal dels anys 2011 i 2015. Foto: Consell Comarcal


Els resultats de les eleccions municipals del passat 24 de maig han dibuixat un nou escenari al Consell Comarcal del Vallès Ocidental. Les forces que històricament havien estat predominants en el Ple d'aquest ens han perdut força i han deixat pas a partits emergents com Ciutadans o la CUP i també a ERC. Pel que fa a ICV-EUiA i les candidatures ciutadanes que aglutinen representants d'aquestes formacions i d'altres com Unitat pel Canvi a Sabadell o Terrassa en Comú, reforcen la seva presència en aquest òrgan amb 15.000 nous vots i un conseller més. 

El PSC, que tradicionalment ha estat la força més votada en aquesta comarca, ha quedat ferit després dels comicis del passat diumenge, perdent representació en ciutats tan importants com Sabadell, Cerdanyola o Ripollet, tot i que s'ha mantingut en d'altres com Castellar, on Ignasi Giménez ha obtingut majoria absoluta o Terrassa, on Jordi Ballart podria haver salvat els mobles amb 9 regidors. Amb tot, la formació ha passat de 92.026 vots a 72.259, el que vol dir que dels 117 regidors que va obtenir l'any 2011 ara només n'ha aconseguit 87. Tot plegat fa que al Ple del consell passi de 13 a 9 representants. 

No ha estat menor la patacada de CiU, que ha passat de 62.234 vots a 53.070, perdent algunes ciutats on la formació estava consolidada com Sant Quirze del Vallès. D'aquesta forma passa de 105 regidors a 69, el que significa que els propers anys només comptarà amb 6 representants en el plenari del Consell, enfront els 11 que tenia. 

En aquesta mateixa línia, el PP ha perdut gran part de la seva representació i s'ha quedat només amb dos consellers comarcals. La formació ha perdut 17.325 vots a la comarca i ha passat de tenir 52 regidors repartits pels diferents ajuntaments a tenir-ne només 17. 

Pel que fa a ICV-EUiA i les candidatures que estan vinculades a aquesta formació, com Unitat pel Canvi a Sabadell o Terrassa en Comú, han incrementat lleugerament la seva presència en aquest ens després d'assolir 49.733 vots i 51 regidors, 8 més que l'any 2011. Aquestes formacions comptaran amb 6 representants al Consell (en tenien 5).

Partits emergents

Diferent és el cas de formacions com ERC, la CUP o Ciutadans, que han experimentat un creixement notori aquests comicis. ERC ha passat de 17.920 vots a 52.429 i de 32 regidors als diferents municipis a 75. Tot plegat incrementa la presència d'aquest partit a l'ens comarcal, de forma que passa de 3 a 7 representants. 

Per la seva banda, la CUP i Ciutadans, que fins ara no comptaven amb presència a l'ens, han obtingut 5 i 4 consellers respectivament. La CUP ha sumat 41.660 vots a la comarca i ha obtingut 45 regidors repartits pels diversos municipis. Pel que fa a Ciutadans, ha sumat 38.827 vots i 32 regidors. 

Constitució del consell

El consell comarcal es constitueix en sessió pública a la capital de la comarca el primer dia hàbil després de transcorreguts quinze dies naturals a comptar de l’endemà de l’acte de proclamació dels membres electes. La sessió constitutiva, reunida per elegir el president entre els membres que la componen, és presidida per una mesa d’edat, integrada pel conseller de més edat i pel de menys edat presents en l’acte, i hi actua com a secretari el de la corporació comarcal.

Per ser elegit president, el candidat ha d’obtenir la majoria absoluta en la primera votació, o la simple en la segona. Fins ara la màxima responsable de l'ens era Pepita Pedraza, alcaldessa de Polinyà. En cas d’empat, es procedeix a una tercera votació, i si en aquesta es produeix novament empat és elegit el candidat de la llista amb més consellers. Si les llistes tenen el mateix nombre de consellers, és elegit el candidat de la llista amb un nombre més gran de regidors de la comarca.

El president, pot ser destituït del càrrec mitjançant moció de censura, d’acord amb el que estableix la legislació de règim local. Pot ésser candidat al càrrec de president qualsevol dels consellers.

Durada del mandat i incompatibilitats

La durada del mandat dels membres del consell comarcal coincideix amb la de les corporacions municipals. Un cop finalitzat el mandat, els membres del consell comarcal continuen en funcions únicament per a l’administració ordinària fins a la presa de possessió de llurs successors. En cap cas no poden adoptar acords per als quals és legalment necessària una majoria qualificada. La pèrdua de la condició de regidor determina també la pèrdua de la condició de membres del Consell Comarcal.