​Els centres penitenciaris catalans milloraran l'atenció psiquiàtrica als interns

La Generalitat incrementarà en 6,5 milions d’euros el pressupost per incrementar la plantilla en un 60% a la tardor | Es crearà la figura del gestor de casos a la comunitat per acompanyar els reclusos en els seus primers passos fora dels centres

Carles Mundó i Toni Comín, en la visita a Brians 1
Carles Mundó i Toni Comín, en la visita a Brians 1 | Albert Segura
Redacció
27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:13h
El Govern millorarà l’atenció en matèria de salut mental als reclusos que hi ha en els centres penitenciaris de Catalunya, amb l’objectiu d’abordar el que es considera un greuge en comparació amb l’atenció que hi ha a la xarxa comuna de salut. Concretament, la Generalitat incrementarà en 6,5 milions d’euros el pressupost, fins arribar als 18 milions d’euros, per augmentar en un 60% la plantilla dedicada a l’atenció de la salut mental, així com el nombre de llits, i crearà la figura del gestor de casos a la comunitat per acompanyar els reclusos en els seus primers passos en règim de semillibertat.

Les millores s’han presentat aquest mati en un acte al centre penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), en què hi ha participat els consellers de Salut, Toni Comin, i de Justícia, Carles Mundó. Segons dades facilitades per Salut, el 3% dels interns han requerit hospitalització per problemes vinculades amb la salut mental, principalment ansietat o patologies derivades pel consum de substàncies tòxiques. 

En un de cada quatre diagnòstics, de fet, els trastorns estan vinculats amb el consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna. “Un de cada dos presos té un problema de salut mental, i crear equips de salut mental ens ajudarà segur a disposar de més mitjans i assegurar l’èxit en l’objectiu de la reinserció”, ha assenyalat el titular de Justícia, Carles Mundó.

Per aquest motiu, es dotarà els centres d’un equip multidisciplinari amb serveis ambulatoris. “A la xarxa de salut mental hi ha un instrument imprescindible que són els Centres de Salut Mental Ambulatoris, cosa que fins ara no existia a la xarxa penitenciària, i ara fem el pas de crear-lo”, ha explicat Comín. Amb tot, es proporcionaran els equips de professionals al volum de reclusos que hi hagi en cada centre, arribant a un increment del 60% de professionals en el total de Catalunya.

Acompanyament en semillibertat i més llits

Paral·lelament, es crearà un dispositiu d’acompanyament per als reclusos que estiguin en règim de semillibertat. amb l’objectiu que quan recuperin la llibertat plena es vinculin a la xarxa de salut mental. Això permetrà que el reclús compti amb serveis individualitzats.

Als centres penitenciaris també s’incrementarà el nombre de llits, passant en el total de 136 a 209 a Brians 1, Brians 2 i Quatre Camins (La Roca del Vallès), mentre que al Centre Educatiu de justícia juvenil Els Til·lers (Mollet del Vallès) es passarà de 12 a 22.

Concretament, els problemes de salut mental solen afectar majoritàriament a homes d’entre 30 i 40 anys, amb trastorns d’ansietat, de personalitat, depressions i esquizofrènia. Els casos més greus afecten el 2% de la població penitenciària.