Els Amics de les Arts, Chambao i la Salseta del Poble Sec a la Festa Major de Sabadell

Enguany el calendari fa coincidir l'arrencada en divendres | Les pregoneres seran l'equip femení de waterpolo del CN Sabadell

L'alcalde Juli Fernàndez durant la presentació de la Festa Major 2017
L'alcalde Juli Fernàndez durant la presentació de la Festa Major 2017 | Juanma Peláez
19 de juliol del 2017
Actualitzat el 20 de juliol a les 0:07h
La Festa de Major de Sabadell d’enguany, que se celebrarà de l’1 al 4 de setembre, ha destapat l’agenda farcida d’activitats aquest dimecres. La música, un dels grans reclams, comptarà amb les actuacions d’Els Amics de les Arts, Chambao i les formacions locals Ovella Xao i The Wild Goats, que es pujaran a l’escenari de l’Eix Macià el dia 2. De fet, és una de les novetats, la concentració de concerts que aniran des de les 21 hores fins a les 3 de la matinada.  
 
També la nit electrònica, reservada per a divendres a la nit al mateix lloc, amb LokitoLopongo, les Sueques i DJ The Zombie Kids. “Una activitat que recuperem i que així ens ho van demanar l’any passat”, ha apuntat la regidora de Cultura, Montserrat Chacon. Diumenge, la nit de les Barraques, amb Koban, Lágrimas de Sangre i Mafalda, amb un 25% més de presència de dones, tal com han subratllat els organitzadors.  El “fi de festa”, com ha dit Chacon, recaurà sobre la Salseta del Poble Sec, l’orquestra que aquest 2017 està celebrant 40 anys i que torna a rebre l’encàrrec d’acomiadar aquests dies de diversió.
 
Tot i així, la música no només estarà a l’Eix Macià, a la plaça Sant Roc, el soul de l’artista local Nora Norman (divendres 1), la banda de música de Sabadell (dissabte 2), el flamenc de D’Kantaka (diumenge 3) i Oest Trip, BeatBoys, Demetrios i Santo Machango a Ca l’Estruch.
 
A banda, també hi haurà l’Envelat al passeig amb un ampli ventall de repertori de balls. Els joves tindran un referent en l’Estruch amb, per exemple, l’organització de divendres a la nit, videojoc en grup d’Arcadi Bages. Dissabte, un taller de realitat virtual immersiva All vr Education, així com els jocs de rol al Casal Pere Quart, entre d’altres. 
 

La presentació de la Festa Major 2017 s'ha fet a la Casa Duran Foto: Juanma Peláez


Festa esportiva
 
Una vintena de cites en l’àmbit esportiu com ara la Festa del Bàsquet dissabte per la tarda a la plaça de la Creu Alta i les curses de running, la coneguda 7-14-21. Tres proves sobre un mateix recorregut, que surt i arriba al passeig de Sant Oleguer. La piscina de Can Marcet serà l’escenari, per quart any consecutiu, de l’Open de Psicobloc. La Passejada en Bicicletes i Patins i les partides d’escacs, entre moltes altres propostes que es dividiran per la ciutat.
 
La cultura popular també tindrà el seu espai i amb novetats. La Casa Duran acollirà els gegants, exposicions de les colles del foc al Pere Quart i una amb el 30è aniversari de les Bruixes del Nord, la presentació d’una nova figura per a la colla de Bastoners, la Bobina. A més l’agenda, inclou les tradicionals cercaviles de trabucaires, de gegants i de foc, la jornada castellera i el ball de sardanes, entre d’altres.
 
Cartell
 
El cartell de la Festa Major de Sabadell l’ha dissenyat una alumna de l’Escola Illa, Míriam Rosique. Ha resultat la guanyadora del concurs impulsat per Transport Urbans de Sabadell (TUS), amb una creació que ha anomenat "Un lloc per a tothom", en el que s'aprecien cadires escolars unes sobres les altres, sense un ordre aparent, en un fons groc. 

Es repartiran 4.500 domassos i 3.500 mocadors per a que la ciutadania participi d'aquest dies, "penjant-ho als balcons" i lluint-ho pel carrer. A més, l'eix central es guarnirà. 
 

L'alcalde amb el cartell de la Festa Major 2017 Foto: Juanma Peláez

 

La guanyadora del cartell de Festa Major 2017 Foto: Juanma Peláez


Pregoneres
 
La Festa Major no arrencarà fins que no es doni el tret de sortida i aquest 2017 la responsabilitat no recaurà sobre una única persona o dues com l’any passat. Sobre tot un equip, el del waterpolo femení del CN Sabadell.

Campiones ininterrompudament de Lliga des de la temporada 2010-2011 i que en  els últims set anys han guanyat quatre copes d’Europa. A més, ha nodrit la selecció espanyola, que tants èxits ha acumulat en els últims anys, subcampiones olímpiques a Londres 2012, campiones del món a Barcelona 2013 i d’Europa a Budapest 2014, entre d’altres fites. "Hem cregut oportú reconèixer a 13 dones que porten el nom de la nostra ciutat arreu", ha justificat l'alcalde Juli Fernàndez, qui ha recordat que serà la seva última Festa Major com a batlle.  
 
El nou model de Festa Major s’ha estructurat en “cinc fils” ha explicat Chacon: potenciar la nit, el ball, la diversió per a joves, més valor a la tradició i més activitats al llarg de l’eix central. D’aquesta ultima, ha precisat que l’assaig de talls de carrer que es va fer per la Salut es repetirà. Així, diumenge i dilluns es farà perquè s’organitzin diverses activitats i la “Festa Major pugui arribar a l’eix nord-sud”.

Tot plegat, ha estat fruit del procés participatiu que durant una mica més d’un any ha treballat en consonància amb l’Ajuntament, igual que es va fer el 2016.