Les noves estacions dels FGC de Sabadell obren portes aquest dijous

Completarà la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat amb cinc estacions, una d'elles intercanviador amb Rodalies | La inauguració arrencara a La Creu Alta i els actes centrals es faran al Parc del Nord

Vestíbul de Sabadell Nord
Vestíbul de Sabadell Nord | Juanma Peláez
Redacció
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:58h
Haurien d'haver obert l'any 2012, però la crisi va fer estralls en els plans per completar la xarxa del Metro Sabadell, el nom amb què es va batejar des de la capital vallesana l'ampliació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a la ciutat. Cinc anys tard, la posada en marxa de La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord aportaran se sumaran a les renovades Sabadell Estació, ara reubicada i soterrada amb el nom de Can Feu | Gràcia, i l'estació del centre, que ha passat de la Rambla al Passeig de la Plaça Major.

Es tracta d'un tram de 3,7 quilòmetres de longitud amb tres estacions i unes cotxeres a Ca n'Oriac, convertint la xarxa en un metro real. Les previsions apunten que 3,5 milions de passatgers utilitzaran els FGC a Sabadell a finals de l'any vinent, un 32% més dels previstos per aquest 2017.

El perllongament ampliarà i millorarà, així, la cobertura del transport públic a la ciutat de Sabadell i al seu entorn. Entre les millores hi ha la connexió amb Rodalies. Fins ara, els usuaris que volien fer transbord tenen l'opció de baixar a Sabadell Centre i caminar fins el Passeig i viceversa, però a partir d'ara les línies S2 i R4 quedaran enllaçades a través de Sabadell Nord, una millora que notaran, per exemple, els usuaris que cada dia van i venen a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 

L'andana de la futura estació de FGC Creu Alta Foto: Juanma Peláez


L'ampliació servirà per guanyar usuaris estrictes del transport públic, amb unes previsions que apunten que a finals de 2018 utilitzaran el servei a Sabadell 3,5 milions de persones, 800.000 més de les previstes a finals de l'any en curs. 

5,2 quilòmetres i quatre noves estacions

La posada en servei d'aquest tram final culminarà la prolongació de la línia d’FGC al municipi després que el passat mes de setembre s'inauguressin les estacions de Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major i 1,5 quilòmetres de via. Com llavors, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presidirà la inauguració, juntament amb l'alcalde, Juli Fernàndez, que farà el seu darrer acte oficial com a tal.

El projecte total del perllongament ha tingut un àmbit d'actuació de 5,2 kilòmetres, dels quals 4,4 seran nou tram de línia de doble via. En total s'inauguraran quatre noves estacions: Sabadell Plaça Major, la Creu Alta, Sabadell Nord i Ca N'Oriac-Parc del Nord, a més de la reforma de l'actuació Sabadell Estació que rep el nom de Can Feu-Gràcia. La inversió total serà de 430 milions d'euros.