Agredeixen un jove de Sabadell en un festival a Croàcia per lluir una estelada

Un grup de nois amb una bandera espanyola van pegar el noi, de 19 anys, en un concert a Split | "Català de merda, estàs presumint de la teva bandera?", li van etzibar mentre li clavaven dos cops de puny, segons el relat de la víctima

Martí Graells ensenyant una estelada en un dels concerts de l'Ultra Music Festival
Martí Graells ensenyant una estelada en un dels concerts de l'Ultra Music Festival | Instagram
18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:59h
Martí Graells, un jove sabadellenc de 19 anys, ha estat agredit aquest dilluns a la nit a Croàcia per lluir una estelada. Segons ha pogut saber NacióDigital, aquest estudiant d'Enginyeria Industrial assistia a un concert quan, de sobte, un grup de persones amb banderes espanyoles se li van acostar i el van colpejar mentre l'insultaven. "Català de merda, estàs presumint de la teva bandera?", li van etzibar abans de clavar-li almenys dos cops de puny a la cara. L'agressió catalanòfoba li ha deixat petites ferides, però no ha requerit atenció mèdica.

Graells assistia a l'Ultra Music Festival, un gran esdeveniment cultural que aplega milers de persones cada 18 de juliol a l'estadi de Poljud, a Split, una ciutat costanera del sud de Croàcia. El jove va viatjar al país per visitar l'Ivana, una amiga croata, i junts van decidir assistir al festival, una de les cites musicals per excel·lència del panorama europeu. Segons el relat de Graells, l'Ivana li va demanar que portés dues estelades, una per a cadascun, perquè la majoria d'assistents als concerts -entre els quals n'hi ha molts d'estrangers- lluïen les banderes dels seus països.

Graells explica que, al llarg de la nit, algunes persones es van adreçar a ell per interessar-se pel significat de la seva insígnia i d'altres joves catalans que també eren al festival van compartir impressions sobre el moment polític que viu el Principat. D'altres reaccions eren menys amistoses. "Vaig veure banderes espanyoles i alguns nois van etzibar-me paraules poc apropiades", admet el jove en una conversa amb aquest diari. Ara bé, ell no s'esperava que els insults poguessin traduir-se en una agressió física.

Quan el sabadellenc, la seva amiga i la resta de joves que els acompanyaven sortien de l'estadi al final de l'últim concert, pels volts de les sis del matí, un grup de nois amb banderes espanyoles se'ls van acostar i un d'ells va clavar un cop de puny a la cara de Graells mentre li recriminava que "presumís" de dur una estelada i l'insultava per la seva condició de català. "La meva cara ha començat a sagnar i el noi que m'ha pegat ha marxat d'allà ràpidament amb els seus companys", explica. "L'Ivana i els seus amics m'han ajudat a curar-me les ferides i a relaxar-me", afegeix. Els cops li han provocat constusions al front i un tall al llavi inferior.

Graells lamenta l'agressió en un festival "pensat per conèixer altres persones del món i compartir l'amor amb ells". "No puc entendre com aquest home pot odiar una bandera i un país", denuncia el jove, que creu que la situació viscuda demostra que els catalans "encara necessiten lluitar pels seus drets". De moment, el jove no sap si podrà interposar algun tipus de denúncia contra els agressors perquè el van colpejar en una zona fosca i van fugir ràpidament del lloc dels fets, una circumstància que va impedir identificar-los correctament.
 

Martí Graells després de l'agressió, amb els cops al front i el llavi trencat. Foto: Cedida