Unitat pel Canvi escull mantenir-se al govern de Sabadell i que Maties Serracant sigui alcalde

La decisió s'ha pres en assemblea després del que consideren un incompliment del pacte de 2015 per fe5 el relleu de l'alcaldia en Joan Berlanga

El moment de la votació
El moment de la votació | José Peláez
01 de juliol del 2017
Actualitzat a les 22:47h
Unitat pel Canvi (UxC) ha decidit aquest migdia en assemblea mantenir-se com a soci al govern de Sabadell. Així s'ha votat en la reunió celebrada al Centre Cívic de Ca n'Oriac, on hi han participat militants de ICV, EUiA, Podem Sabadell. En l'assemblea s'ha acordat mantenir-se al govern local, però sempre i quan Juli Fernàndez deixi de ser alcalde per facilitar el relleu a Maties Serracant (Crida per Sabadell).

La formació ha aprovat aquest dissabte que, tot i considerar que el candidat "legítim" per assumir l'alcaldia de la ciutat durant la segona meitat del mandat municipal és el primer tinent d'alcalde i cap de llista d'aquesta formació, Joan Berlanga, el bloqueig i la dificultat de les converses entre els quatre partits que formen el govern per resoldre aquesta qüestió els obliga a fer un pas enrere. UxC renuncia doncs a l'alcaldia, però a canvi demana a l'alcalde d'ERC, Juli Fernàndez, que faciliti d'immediat el relleu al candidat de la Crida, Maties Serracant, tal com ells mateixos havien proposat.

L'assemblea també ha aprovat que, malgrat tot, es mantindrien en el sí del govern municipal, almenys si el debat pel relleu a l'alcaldia arriba a bon port. El pacte de govern que ERC i la Crida van formalitzar a principis de mandat ja preveia que els líders dels dos partits, Juli Fernàndez i Maties Serracant, s'alternessin l'alcaldia, però la incorporació de Guanyem i UxC amb el mandat ja en marxa va fer alterar els acords. El relleu es faria el juny del 2017, però no es va posar nom a l'alcalde dels dos darrers anys de mandat.
 

Joan Berlanga, en la seva intervenció. Foto: José Peláez


Aquesta indefinició ha provocat ara cert estira-i-arronsa en el sí del govern municipal. UxC ha reclamant l'alcaldia en ser el partit del govern amb més vots, però les propostes dels altres tres socis anaven en una altra direcció: mantenir el relleu en Serracant o bé proposar una alcaldia compartida a tres bandes entre els líders d'UxC, Guanyem i la Crida. Cap proposta, però, tenia l'aval dels quatre partits i la situació s'ha acabat enquistant.

Aquest dissabte, l'assemblea d'UxC sembla haver fet un pas enrere que podria ser definitiu. No comparteixen l'actitud dels socis, però en benefici de la governabilitat i amb l'objectiu de mantenir viu el pacte d'esquerres donen llum verd a que sigui Serracant qui assumeixi l'alcaldia de la ciutat fins a final de mandat. Volen que el relleu es faci de manera immediata, que no es posposi.

"Si no es fa es posaria en evidència l'actitud obstruccionista d'ERC i que ens han vetat perquè serem el principal adversari polític a les eleccions municipals de 2019", avisen des d'UxC. Si el debat es desencalla i el relleu va endavant, però, es mantindran en el sí del govern municipal amb l'objectiu de treballar per a la ciutat "per sobre de qualsevol altra qüestió".

A través de les xarxes socials, el líder d'UxC, Joan Berlanga, ha mostrat cert ressentiment per la situació generada i en el seu compte a Twitter acusa els socis d'"incomplir" l'acord de govern. Berlanga també ha titllat de "lamentable" el bloqueig pel relleu a l'alcaldia, que ha qualificat de "trifulques de poltrona".