Unitat pel Canvi planteja un ultimàtum als socis de govern de Sabadell

Acusen ERC i Guanyem Sabadell de vetar el relleu de l’alcaldia en benefici de Joan Berlanga | Divendres hi haurà una reunió dels quatre socis de govern i dissabte una assemblea decidirà el futur d’UxC al govern

Roda de premsa d'Unitat pel Canvi, aquest dijous a Sabadell
Roda de premsa d'Unitat pel Canvi, aquest dijous a Sabadell | Albert Segura
29 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:42h
Si Joan Berlanga no és alcalde, Unitat pel Canvi (UxC) retiraria el suport a l'alcalde Juli Fernàndez. Aquesta va ser l’amenaça de la formació que forma part del govern municipal, la més votada de l’executiu en les eleccions de 2015 i la segona per darrera del PSC. Mostren una actitud que apunta a una falta de confiança amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Guanyem Sabadell, argumentant que han teixit una decisió conjunta per vetar el relleu en benefici de Berlanga, i agraeixen a la Crida per Sabadell que els donin suport públicament. Demà hi ha prevista una reunió dels quatre socis de govern, i dissabte l’assemblea d’Unitat pel Canvi decidirà quin és el seu futur a l’executiu local.

Les coses no rutllen a la plaça Sant Roc, i tot i que el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, dimarts mateix presentava un pla municipal per democratitzar l’ensenyament musical a Sabadell a deu anys vista, les relacions entre els socis de govern no creuen el millor moment. UxC assegura sense pèls a la llengua que ERC i Guanyem Sabadell veten que Joan Berlanga pugui ser alcalde, i s’aferren al document que es va signar, amb la seva entrada a l’octubre de 2015 a l’executiu, i en què s’expressava que als dos anys de mandat es faria el relleu a l’alcaldia tenint en compte els resultats electorals. El problema és que en cap lloc es va especificar que el relleu havia de recaure en el candidat d’UxC, i això és el que ha provocat les interpretacions que han tensat les relacions en el si del govern.

L’alcalde, Juli Fernàndez, ha posat a disposició el càrrec, i ERC assegura que sumaran els seus quatre regidors a la proposta que tingui consens. Un consens per ara inexistent, donat que Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) ja ha dit que no considera necessari dur a terme cap relleu a l’alcaldia. Cal recordar que Martínez va ser apartada com a cap de llista d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) de cara a les eleccions de 2015, fet pel qual va optar per integrar-se en una candidatura alternativa que va acabar sumant dos regidors, convertint-se, de retruc, en peça clau per sumar una majoria de govern.

UxC va amenaçar que si abans de finals de juny no es produïa el relleu en Joan Berlanga retiraria el seu suport a Juli Fernàndez, però aquesta decisió pot variar. D’entrada, aquest divendres s’ha convocat una reunió entre els quatre socis, i el que en surti es traslladarà a l’assemblea que UxC celebrarà dissabte. Allà serà on, suposadament, es prendrà la decisió de si continuen o no al govern.

Vetos d’ERC i Guanyem Sabadell

Segons la formació, ERC els va presentar dilluns una darrera resposta, després de 17 reunions mantingudes. “La proposta és que l’alcaldia recaigui en la Crida per Sabadell, però la Crida ha mantingut un criteri de coherència perquè la prioritat sigui UxC”, assenyala Josep López, membre d’UxC, que avui ha actuat de portaveu. 

En aquest sentit assegura que ERC i Guanyem Sabadell actuen contra UxC. “Hi ha una actitud de veto, ha comenát la campanya electoral de les eleccions del 2019, i si això continua així, això vol dir que l’estructura que dona peu al pacte per construir el govern s’ha trencat”, ha expressat.

Per tot plegat, la formació ha fet una roda de premsa aquest dilluns davant de l’Ajuntament, on hi han assistit els quatre regidors d’UxC, entre ells Berlanga, així com el coordinador general d’ICV, David Cid, la regidora de l’Hospitalet de Llobregat, Anna López, o l’exalcalde de Sentmenat, Marc Verneda.