L'escola Joan Sallarès i Pla de Sabadell se suma al projecte Samsung Smart School

Es tracta d'una iniciativa per millorar la integració de la tecnologia a les aules

Un noi en el projecte de Samsung
Un noi en el projecte de Samsung | Samsung
Redacció
26 de juny del 2017
El Govern de la Generalitat ha aprovat la subscripció del protocol d’adhesió de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Ensenyament, al conveni per a l’aplicació didàctica de les tecnologies segons el model del projecte Samsung Smart School, subscrit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i Samsung Electronics Iberia SAU. El programa proposa un canvi metodològic basat en l'ús d'eines digitals del segle XXI, en què la tecnologia jugui un paper integrador i contribueixi a superar situacions amb risc de bretxa digital.

El Departament d'Ensenyament s’adhereix al programa amb la participació de l'Escola Joan Sallarès i Pla, un centre d'alta complexitat situat al barri de Campoamor de Sabadell, on l'equip docent impulsa des de fa temps diverses iniciatives d'innovació educativa amb suport de les TIC.

L'escola ja ha rebut l'equipament donat per Samsung, consistent en un carro amb 45 tauletes amb què els alumnes estan treballant les competències digitals en diversos projectes transversals i integrant l'ús d'apps mòbils a les àrees del currículum. Un d'aquests projectes ha girat al voltant de l'intercanvi de receptes de cuina amb una escola rural de la Sierra de Checa (Guadalajara), en què els alumnes han utilitzat les tauletes per crear un llibre digital de receptes.

El projecte 'Samsung Smart School' és una prova pilot i es preveu que els primers resultats de l'experiència es puguin presentar durant el primer trimestre del curs 2017-2018. Un element clau del projecte és la participació de mestres de l’escola al seminari de formació i coordinació amb altres escoles de l'estat que participen al projecte 'Samsung Smart School'. El projecte es va iniciar el 2014 amb un conveni subscrit per l'empresa Samsung, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i diverses comunitats autònomes.

La participació de l'Escola Joan Sallarès i Pla en aquest projecte encaixa amb altres iniciatives al voltant de l'ús educatiu i integrador de les tecnologies mòbils que promou el Departament d’Ensenyament i del pla STEMcat per promoure les vocacions científiques i tecnològiques. En aquest sentit, el centre participa també en el projecte Mobile History Map del programa mSchools, on els alumnes utilitzen les tauletes per georeferenciar i documentar punts d’interès de l'entorn més proper.

Aquesta actuació s’emmarca en la Llei d’educació de Catalunya, que a l’article 84.1 estableix que el Departament d’Ensenyament ha d'afavorir les iniciatives de desenvolupament de projectes d'innovació pedagògica i curricular i, especialment, la recerca i els projectes d'innovació amb relació a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a l'aprenentatge i el coneixement.