Economia

El Vallès Occidental incorporarà l'economia circular en les seves polítiques

La comarca signa un acord pioner per enfortir l'economia aprofitant recursos

| 19/06/2017 a les 17:00h
Especial: Vallès Occidental
Arxivat a: Societat, economia circular, Vallès Circular
La foto de famíla amb tots els signants de la pionera iniciativa | CCVOC / Juanma Peláez
El Vallès Occidental incorporarà els principis de l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental. Així ho diu l'acord Vallès Circular, un pacte pioner que han presentat aquest dilluns, a Terrassa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez. 
 
Amb aquest pacte, administracions locals i agents rellevants del Vallès Occidental, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, volen donar un pas més enllà i assumir el repte de la transició cap una economia circular en els propers anys, prenent com a referència els compromisos proposats per la Fundació Ellen Macarthur: Preservar i millorar el capital natural, controlant existències finites i equilibrant els fluxos de recursos renovables i no renovables; optimitzar l’ús dels recursos, allargant al màxim la vida de productes, components i materials amb la màxima utilitat en tot moment, tant en els cicles tècnics com en els biològics; i fomentar l’eficàcia del sistema revelant i eliminant externalitats negatives.
 

El conseller, Josep Rull, durant la seva intervenció en la signatura de l'Acord Vallès Circular Foto: CCVOC / Juanma Peláez


Enfortir l’economia aprofitant recursos
 
Es tracta d’un acord per compartir un full de ruta cap a un futur més sostenible, per afavorir la transició desenvolupant fórmules creatives d’actuació que serveixin per enfortir l’economia local i comarcal, per aprofitar els recursos del Vallès Occidental i posar la comarca al capdavant d’una transformació que ajudi a generar riquesa i ocupació, millori la qualitat de vida de la ciutadania i alhora que afavoreixi una millora en el medi ambient.
 
La xarxa Vallès Circular, impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, el van constituir l’any passat una trentena d’actors, entre ens locals, la Diputació de Barcelona, organitzacions empresarials (CECOT, PIMEC, Gremi Fabricants, Centre Metal·lúrgic, Cambres de Comerç i Gremi de Recuperació de Catalunya), centres tecnològics (EURECAT, LEITAT), universitats (ICTA-UAB, UPC, ESDI) i altres institucions representatives, com el Col·legi d’Enginyers de Catalunya, el Cluster del Packaging i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.
 
Des de l’inici, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha participat en aquesta xarxa per la seva innovació, ambició i replicabilitat en altres entorns de Catalunya  ja que constitueix un extraordinari exemple de partenariat. Ha construït un ideari compartit, pel conjunt d’actors implicats, per l’apoderament assolit dels participants, per l’empenta del Consell Comarcal com a promotor, i perquè es concep com a incubadora de múltiples projectes que es poden desplegar durant els propers anys. En l’àmbit comarcal, suposa un abast ideal per assegurar la viabilitat econòmica, territorial i ambiental de projectes en economia circular.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El Col·lectiu Bafarada, autor del cartell | Juanma Peláez
Albert Segura
01/01/1970
L'activitat es farà al centre, al passeig de la Plaça Major
01/01/1970
Al llarg d'aquest curs es farà la formació dels professionals de les llars d'infants
01/01/1970
Ho fa gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, Ignasi Giménez, del grup socialista, en el ple ordinari d'aquest novembre