Drons i helicòpters amb làser, els aliats d'Endesa per evitar incendis a les línies forestals

La companyia ha incorporat un dispositiu a l’helicòpter que desenvolupa tasques de neteja i protecció dels boscos per on creua la mitja i l’alta tensió | Destina 22,3 milions d’euros al pla d'estiu a nivell de tot Catalunya

Un operari d'Endesa, amb l'helicòpter que incorpora la tecnologia làser.
Un operari d'Endesa, amb l'helicòpter que incorpora la tecnologia làser. | Juanma Peláez
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:32h
Endesa ha incorporat la tecnologia làser a l’helicòpter que utilitza en el pla d’estiu, destinat a prevenir el risc d’incendi a les instal·lacions que creuen els boscos de Catalunya. Es tracta d’una innovació que permet escanejar el pas de les línies de mitja i alta tensió i determinar la seva proximitat amb les masses forestals del seu entorn. 

D’aquest manera, permet actuar amb caràcter preventiu amb la finalitat d’evitar que arbres i arbustos creixin al seu entorn incrementant el risc d’un possible contacte i posterior incendi. La firma ha destinat 22,3 milions d’euros en el pla que afecta els boscos de tot Catalunya.

El dispositiu làser es troba a la part frontal de l'helicòpter. Foto: Juanma Peláez


El nou dispositiu s’ha presentat aquest divendres a Castellar del Vallès, on Endesa hi ha desplaçat el seu helicòpter dotat d’aquesta tecnologia, a més del sistema d’infrarojos per detectar la temperatura de les instal·lacions i la càmera d’alta definició, que aporta informació a temps real de la situació del cablejat que discorre els boscos de Catalunya.

Des d’aquest municipi s’ha enlairat l’helicòpter, que ha simulat l’activitat que es duu a terme en la línia de mitja tensió que discorre pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.
 

Presentació d l'inici del pla d'estiu d'Endesa als boscos de Catalunya. Foto: Juanma Peláez


“La tecnologia LIDAR que és com s’anomena, permet treure modelats de futurs creixements de vegetació i analitzar si s’hi pot incidir, avançar períodes en què cal fer determinades tasques i mirar com estan situades les nostres infraestructures”, explica Carles Amills, responsable de línies d’alta tensió de la divisió Catalunya Est d’Endesa.

D’aquesta manera, si es calcula el creixement exponencial de la vegetació, es pot decidir actuar amb caràcter preventiu i podar la zona a través de l’equip de terra.
 

El pilot prepara el dron per al seu enlairament. Foto: Juanma Peláez

 
A l’helicòpter, la companyia hi suma els drons que utilitza per arribar a espais de difícil accés sense haver de posar en risc la seguretat dels treballadors, a la vegada que incidir menys en l’entorn a nivell sonor, donat que el dron emet molt menys soroll que un helicòpter.

“Ens permeten obtenir informació detallada i precisa de certs elements de la xarxa, que si ho miréssim amb personal nostre obligaria a desconnectar les instal·lacions, i per tant evitem el tall de subministrament als usuaris”, explica Marcos Lalueza, director d’explotació de la divisió Catalunya Est d’Endesa. 
 

Treballadors podant la zona per on passen les línies. Foto: Juanma Peláez


Coordinació amb Bombers

De la mateixa manera, la companyia disposa d’un protocol d’actuació amb Bombers per efectuar talls a les zones en què hi ha incendis per reduir el risc per als bombers que hi treballen, a la vegada que en disposa d’un altre amb el Departament de Medi Ambient per dur a terme actuacions preventives davant del risc d’incendi.

Del total de 97.721 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53,84% són aèries, fet que suposa un total de 52.616 quilòmetres, 14.000 dels quals són objecte de l'actuació.
 

Presentació d l'inici del pla d'estiu d'Endesa als boscos de Catalunya. Foto: Juanma Peláez