La viabilitat de l'actual model econòmic centra el darrer debat de la campanya

Els partits de l'oposició consideren que la ciutat necessita passar pàgina i aposten pel "canvi" | L'alcaldable del PSC assegura que la seva candidatura és la que pot aportar un govern "fort i estable"

Norma Vidal
22 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:25h
Els caps de llista del PP, Esteban Gesa; CiU, Carles Rossinyol, el PSC, Josep Ayuso; Unitat pel Canvi, Joan Berlanga i la Crida per Sabadell, Maties Serracant.
Els caps de llista del PP, Esteban Gesa; CiU, Carles Rossinyol, el PSC, Josep Ayuso; Unitat pel Canvi, Joan Berlanga i la Crida per Sabadell, Maties Serracant. | Norma Vidal

La viabilitat de l'actual model econòmic ha estat l'epicentre del darrer debat de la campanya electoral a Sabadell que també ha analitzat les mesures que cal impulsar per combatre la situació d'emergència social o el model de ciutat de cara el futur. La trobada, que ha organitzat l'emissora municipal Ràdio Sabadell, ha comptat amb la participació del caps de llista del PSC, Josep Ayuso; CiU, Carles Rossinyol; Unitat pel Canvi, Joan Berlanga; el PP, Esteban Gesa i la Crida per Sabadell, Maties Serracant.

Mentre que els alcaldables del PSC, el PP i CiU, han fet propostes per pal·liar la situació d'emergència social i generar ocupació, els caps de llista de la Crida i Unitat pel Canvi han considerat que el model actual no funciona i que cal un canvi radical en el sistema.

Josep Ayuso ha reiterat la seva voluntat de crear una nova regidoria d'Indústia, Innovació i Desenvolupament Urbà per tirar endavant un Pla de recuperació econòmica. Entre les propostes que planteja el socialista destaquen la d'augmentar els plans d'ocupació per a joves, majors de 45 anys i persones en risc d'exclusió; demanar a les entitats bancàries que cedeixin els pisos buits; ampliar les bonificacions per a empreses de nova creació; crear un nou Pla urbanístic, modernitzar l'Ajuntament o convertir en realitat el Quart Cinturó.

Per la seva banda, Carles Rossinyol (CiU), aposta per donar suport als emprenedors amb un Ajuntament que "faciliti" les noves activitats econòmiques i per simplificar les gestions administratives. "Sinó difícilment les empreses podran fer res a la ciutat", considera el convergent que també apunta que cal millorar l'estat en que es troben els polígons de la ciutat i apostar per la Formació Professional dual.

Pel candidat del PP, Esteban Gesa, "no és l'administració qui ha de crear els llocs de treball" però si que tenim l'escenari oportú perquè les persones, autònomes i empreses generin feina". Així, afirma que calen polítiques d'ocupació ambicioses, beneficis fiscals per aquells que vulguin crear nous llocs de treball, i treure major partit a les eines que hi ha a Sabadell com el Vapor Llonch: "Volem crear sinergies entre el Vapor Llonch i els agents econòmics com Pimec Sabadell oel Gremi de Fabricants", comenta Gesa que afirma que Sabadell "és el municipi que posa més dificultats per crear una empresa". L'alcaldable popular també ha proposat reinvertir els impostos que paguen les Pimes en bonificacions per a les empreses o millores en els polígons.

Per la seva banda, Joan Berlanga s'ha mostrat molt més crític amb el model actual i ha assegurat que Unitat pel Canvi vol ser "el primer peó que planti cara a la troica". L'alcaldable afirma que el sistema "no funciona bé" i s'ha mostrat sorprès amb el posicionament dels caps de llista del PSC, el PP i CiU. Berlanga afirma que cal crear ocupació des del propi Ajuntament , formant les persones i incorporant-les al món laboral. "Ens agradaria per exemple que la economia cooperativa tingués un paper més rellevant i també les noves energies", ha comentat. Així mateix ha recordat que el Vallès Occidental no disposa d'un Pla econòmic global i ha considerat que cal desenvolupar-lo conjuntament amb els actors afectats, que són els que estan vinculats al món del treball i l'empresarial. També aposta per aprofitar algunes de les potencialitats de la ciutat com l'aeroport o la UAB.

Maties Serracan (Crida per Sabadell), també es partidari de dur a terme una transformació de l'actual model productiu, laboral i de gestió dels serveis públics. L'alcaldable de la Crida també ha criticat els discursos del PSC, PP i CiU que només aporten "receptes caducades" que des del seu punt de vista "han conduït a l'actual situació d'emergència social". Serracant està convençut que "cal fer un gir de 180 graus i apostar per una economia productiva, social, cooperativa i solidària".  

Gestió de l'emergència social

En ser preguntats per la forma en què encaren la situació d'emergència social, Josep Ayuso ha recordat que la seva prioritat són les persones i s'ha compromès a mantenir les prestacions socials d'emergència i incrementar les ajudes que calgui. Així mateix ha proposat una renda infantil garantida i un centre de recursos socials per famílies amb pocs recursos.

Per Rossinyol cal fer un pacte contra la pobresa i millorar la coordinació entre l'Ajuntament i les entitats. Alhora proposa agilitar els tràmits per obtenir les ajudes a la dependència, implantar el projecte Radar a Sabadell i canviar la ubicació del Rebost Solidari.

Per Joan Berlanga “els serveis públics no són un negoci” per la qual cosa la formació s'oposa a la seva externalització i aposta per treballar en equip amb els barris, les escoles, les entitats esportives i els Serveis Socials. Així mateix s'ha mostrat preocupat pel “plantejament caritatiu” d'alguns caps de llista i ha dit que Unitat pel Canvi no encara la crisi com una qüestió passatgera, sinó veient que cal un canvi de mentalitat.

Esteban Gesa ha recordat que hi ha famílies que reben ajudes que no estan complint amb les seves obligacions i ha dit que convindria revisar el sistema. “Proposem la vinculació d'aquestes ajudes a la participació en programes de formació, de recerca de feina i també al comportament de les persones”.

Serracant ha subratllat que la Crida vol avançar cap a la renda garantida i proposa que l'administració municipal “complementi les ajudes que tenen aquestes persones perquè hi hagi uns ingressos mínims i puguin preparar-se per trobar feina”. Per l'alcaldable cal “trencar amb un sistema d'ajudes que no arriba a tothom” i s'ha mostrat sorprès que Ayuso parli de demanar als bancs que cedeixi els pisos buits quan “és la gent de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca qui està atenent les necessitats de les famílies”.

Demanen un canvi de model per la ciutat

Amb la mirada posada en el futur, tots els grups excepte el PSC han considerat que el proper diumenge cal passar pàgina i encetar una nova etapa. Josep Ayuso ha presentat la seva candidatura com la que pot aportar un "govern fort i estable". L'alcaldable ha dit que compta amb un equip que coneix la ciutat i té prou experiència per desenvolupar un bon projecte per Sabadell: "El govern progressista, d'esquerres i que tiri endavant un veritable model de ciutat l'encapçala el Partit Socialista", ha considerat.

Per la seva banda, Carles Rossinyol ha considerat que estem al final d'un cicle i ha dit que "cal un canvi radical en la manera de fer les coses però que es desenvolupi de forma tranquil·la". Des d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga ha dit que el 24 de maig "cal ser molt encertats". Ha recordat que l'any 1999 quan va acabar l'etapa de l'exalcalde d'Antoni Farrés hi havia una ciutat amb projectes i la caixa plena, cosa que ara no passa: "És un moment importantíssim, per fer pinya, fer net i repensar la ciutat", ha assegurat Berlanga que ha estès la mà a les altres forces d'esquerra "que no estiguin esquitxades per la corrupció", apartant el PSC. Per la seva banda, Esteban Gesa també s'ha mostrat a favor d'aquest tomb però ha posat èmfasis en deixar de banda "debats estèrils", referint-se a alguns temes que tot i no ser competència municipal arriben al Ple, i en posar l'accent en les persones, la millora de l'estat de la ciutat i la seguretat. Així mateix ha reiterat que "calen més projectes compartits i menys sigles de partit". Per últim, Maties Serracant ha apel·lat a totes les persones que vulguin una veritable transformació de la ciutat. "La Crida està formada per gent que porta molts anys treballant en la ciutat i apleguem el sentiment col·lectiu de què ja és hora de recuperar la dignitat de la ciutat". En aquest sentit ha dit que la voluntat de la candidatura és "governar de forma col·lectiva" i "posar la institució al servei dels ciutadans".